Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

Elke werkdag, 19:00 opnpo1

De talkshow DWDD wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Met uiteraard LuckyTV en De TV Draait Door. Elke werkdag live vanaf het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
De Wereld Draait Door

Kerstvakantie kijkvoer: de beste kostuumdrama's van 2019

14 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Kostuum
Woensdagavond vertelde oud-minister Jeroen Dijsselbloem in DWDD enthousiast over zijn lievelingsserie The Crown, waarvan het derde seizoen zondag begint. Voor liefhebbers van historische kostuumdrama's is er echter nog veel meer moois om te kijken. Wij zetten de beste releases van 2019 voor je op een rij, in willekeurige volgorde. 

The Crown (seizoen 3) - Netflix

In het nieuwe seizoen vanThe Crown wordt de Britse koningin Elizabeth II gespeeld door de briljante Olivia Colman.  Het verhaal beslaat de jaren '60 en '70 en de rode draad die alle verhaallijnen verbindt is de zware verantwoordelijkheid van het publieke ambt en de afstand tot het 'normale leven' die zwaar op de koninklijke schouders drukt. 

Downton Abbey - Film


De meest succesvolle televisieserie ooit (3 Golden Globes, 15 Emmy’s) Downton Abbey stopte in 2014 na zes seizoenen, maar krijgt nu toch een vervolg in de bioscoop. Het verhaal draait om de aristocratische familie Crawley (upstairs) en hun personeel (downstairs) in het landhuis Downton Abbey. De kostuums en het acteerwerk zijn niet te versmaden, maar wat de serie boven de concurrentie uit doet steken zijn de messcherpe dialogen die de ingewikkelde verhoudingen tussen de personages weergeven.

Catherine the Great (miniserie) - HBO

Wie anders dan Dame Helen Mirren zou het turbulente leven van de Russische tsarina Catharina de Grote   tot leven kunnen brengen? In deze miniserie van HBO krijgt een van de bekendste vrouwelijke heersers uit de geschiedenis een menselijk gezicht. De 34 jaar dat Catharina de scepter zwaaide over het meedogenloze hof (1762 tot 1796)  zou later de Russische Gouden eeuw gaan heten.

Peaky Blinders (Seizoen 5) - BBC/Netflix

De serie Peaky Blinders is losjes gebaseerd op het leven van de gewelddadige familie Shelby en hun illegale gokpraktijken begin vorige eeuw in een arme wijk in Birmingham. De criminele familie heerste vanaf 1890 ongeveer 40 jaar over de straten in hun thuisstad. De sterke verhalen over die tijd werden van generatie op generatie doorverteld en hier en daar wat aangedikt. Combineer dat met een onorthodoxe muziekkeuze en glamoureuze kostuums en je krijgt een misdaadserie die even meeslepend als verslavend is.

Gentleman Jack - BBC/HBO/Ziggo

Het verhaal van Gentleman Jack is gebaseerd op de dagboeken van avonturier en zakenvrouw Anne Lister. Suranne Jones speelt de welgestelde Lister, die in het jaar 1832 na een lange tijd afwezig te zijn geweest terugkeert naar haar ouderlijk huis om haar dromen na te jagen, namelijk het heropenen van de kolenmijnen en het vinden van een vrouw om mee te trouwen.

Harriet - Film

De film Harriet vertelt het waargebeurde verhaal van de tot slaaf gemaakte Harriet Tubman, die aan haar wrede gevangenschap wist te ontsnappen. Tubman zou gedurende haar leven talloze lotgenoten bevrijden en uitgroeien tot een van de voorvechters van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten. Cynthia Erivo speelt Tubman, met ondersteunende rollen voor Leslie Odom Jr. en Janelle Monáe.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!