NPO
Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Johan Neeskens, de penalty-expert

14 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
johan neeskens
Dinsdag was ex-voetballer Johan Neeskens te gast in de studio om te praten over het boek ‘Johan Neeskens, wereldvoetballer’. ‘De Nees’ maakte deel uit van het gouden Ajax en Oranje uit de jaren 70. Eén van de specialiteiten van de oud-middenvelder was de penalty; ook al scoorde hij maar zeven keer uit een strafschop voor Oranje. We stonden stil bij de drie penalty’s van Neeskens op het legendarische WK van 1974.
Nederland – Bulgarije (4-1)
Johan Neeskens stond bekend als een veelzijdige, maar ook spijkerharde middenvelder gezegend met een goede trap, rushes, kopkracht, had vermogen om te scoren én zag het spel goed. Daarnaast hoefde je (zo goed als) nooit te twijfelen dat hij een penalty miste; zijn handelsmerk: keihard door het midden of keihard richting het dak van het doel, maar altijd raak. In de WK poulewedstrijd waarin het grote Oranje, met mannen als Johan Cruijff en Willem van Hanegem, tegen Bulgarije aantrad, scoorde ‘De Nees’ twee keer uit een penalty. En wat denk je? De eerste was recht door het midden en de tweede ging richting het dak van het doel.
Penalty’s Neeskens rond 0:17 en 1:53
Duitsland – Nederland (2-1)
In de finale van het WK in 1974 tegen West Duitsland werd Johan Cruijff in de eerste minuut onderuit gehaald in het vijandelijke strafschopgebied. De oosterburen hadden op dat moment alleen nog maar aan de bal geroken. In de tweede minuut opende Johan Neeskens de score voor Oranje. Helaas won West Duitsland de finale. Over deze penalty zei Neeskens tegen NRC: ,,Dacht je dat ik niet zenuwachtig was, toen ik al zo vroeg in de wedstrijd een penalty moest nemen? Ik had nog geen bal geraakt en ik besefte dat miljoenen mensen naar de WK-finale keken. Ik werd door het Duitse publiek massaal uitgefloten en ik kon slechts de indruk wekken dat ik zeker van mijn zaak was. Maar zo voelde ik me niet. Ik heb tijdens het duel met Italië dan ook geen seconde gedacht: `stond ik maar achter die bal'. Ik weet namelijk hoe de spelers zich voelden tijdens die lange wandeling naar de strafschopstip.'' Saillant detail: in latere interviews gaf Neeskens toe dat hij de bal verkeerd raakte. 
Neeskens in zijn eigen woorden over de legendarische penalty:
‘Lange aanloop’
In de jaren die volgden kende Oranje geen waardige opvolger voor penalty-specialist Johan Neeskens. Het Nederlands elftal liet het vaak liggen in een strafschoppenreeks. Wereldspelers als Marco van Basten, Clarence Seedorf, Frank de Boer en Jaap Stam misten cruciale penalty's in dienst van Oranje. Eén van de meest memorabele penaltyseries is die tijdens het EK 2000 tegen Italië. Neeskens, op dat moment assistent van bondscoach Frank Rijkaard, zei daarover in NRC: "Ik dacht meteen: 'laat het niet tot strafschoppen komen, want deze mentale klap zal zeker doorwerken'. Ik zei nog tegen de jongens: 'als je twijfelt, neem dan een lange aanloop en probeer die bal er zo hard mogelijk in te schieten'. Maar ik kon niet zien of die spelers echt in zichzelf geloofden." Hij had daarin een vooruitziende blik. 
De memorabele penalty-reeks tijdens het EK 2000:
Kijk hier het gesprek terug:
Meer Sport? Ga naar de rubriekspagina .

Meer over:

, , , , , , , , , ,