De Wereld Draait Door

Jaap Robben was te gast bij Adriaan van Dis.

  •    •  
23-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Jaap Robben bij Van Dis
Jaap Robben (1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Eerst wilde Robben eigenlijk archeoloog worden, maar hij rondde eerst zijn studie Milieu-Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Sinds 2004 publiceerde Robben vijf poëziebundels en was hij vanaf 2008 twee jaar lang de Stadsdichter van Nijmegen. In augustus 2010 verscheen zijn veelbesproken boek ‘De Zuurtjes’, een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman, in 2012 gevolgd door het prentenboek ‘Josephina’. Twee jaar later ziet zijn debuutroman voor volwassenen ‘Birk’ het licht, die zeer lovend werd ontvangen en diverse prijzen won. Naast zijn gedichten, prentenboeken en romans schrijft Robben ook teksten voor theater.
Hij beschreef hoe hij zijn deelname aan het programma heeft ervaren:
"Als kind mocht ik van mijn ouders soms een flard meekijken naar ‘Hier is… Adriaan van Dis’. Ik weet niet of ik veel van de schrijvers snapte of wat ze vertelden. Maar ik mocht iets langer opblijven en probeerde zo onopvallend mogelijk te zijn. Ik herinnerde me het ietwat verlegen opkomen van de auteur, schuchter een handje opsteken naar het publiek, het loopje naar de tafel. Ik herinner me de wijn, het water. Het gelige decor.
Zenuwachtig stond ik nu zelf in de coulisse. Mijn naam werd genoemd. Ik kwam op. Probeerde zo gewoon mogelijk te lopen. Toen zat ik zelf in dat decor. Ik koos wijn. En van daarna weet ik gek genoeg niet zoveel meer, omdat Adriaan een goede interviewer is. Die vraagt om antwoorden die je nog niet zo vaak gegeven hebt. Sommige antwoorden zelfs nog nooit. Dan vergeet je na te denken, maar vertel je gewoon. Dan vergeet je ook hoeveel mensen er kijken.
Hopelijk keek er ook een kind. Dat iets langer mocht opblijven."
Bekijk hieronder het gesprek met Jaap Robben aan tafel bij Adriaan van Dis.

Meer over:

dwdd heimwee
Delen: