Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Huib Modderkolk ‘AIVD infiltreerde in nucleair complex in Iran’

2 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Huib Modderkolk ‘AIVD infiltreerde in nucleair complex in Iran’
Nederland heeft een cruciale rol gespeeld bij het saboteren van het nucleaire programma van Iran. Nederland heeft Israël en de Verenigde Staten geholpen met een omvangrijke hackaanval op het Iraanse nucleaire programma.
Een door de AIVD gerekruteerde monteur won inlichtingen in en bracht uiteindelijk een malafide computerprogramma naar binnen. Dat schrijft Volkskrant-journalist Huib Modderkolk in zijn boek 
 dat morgen verschijnt.

Gesaboteerd

Bij de hackaanval werden nucleaire centrifuges gesaboteerd die worden gebruikt voor het verrijken van uranium. Dat gebeurde met speciaal ontworpen, geavanceerde malware.
De hackaanval was bedoeld om het Iraanse kernprogramma te vertragen. Bij westerse landen bestond de vrees dat Iran zijn kernprogramma niet alleen voor vreedzame doeleinden wilde inzetten, maar ook voor de productie van kernwapens. Daarom zou de hackoperatie zijn opgezet.
Het verzoek aan Nederland zou al uit 2004 stammen. De sabotage-actie was succesvol: het Iraanse kernprogramma werd er minimaal een jaar door vertraagd.
Volkskrant-journalist Huib Modderkolk zit aan tafel om te praten over deze grote ontdekking.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA