Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Hoe Komt Een Boek v/d Maand Animatie Tot Stand?

6 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
BoekAnimatie_Thumb
Elke maand selecteert ons boekenpanel een “Boek Van De Maand”. Hét boek dat iedereen zou moeten lezen. Tijdens de bekendmaking in ons programma wordt ook altijd een animatie getoond, die het Boek Van De Maand illustreert. Deze animatie wordt elke keer door andere animatoren en kunstenaars gemaakt. Het leek ons de hoogste tijd eens in de wereld van deze animatoren te duiken. Want hoe lang duurt het eigenlijk om zo’n filmpje te maken?
Wat komt er allemaal bij kijken? En hoe pak je dat aan zo'n animatie maken?
Deze maand werd de animatie gemaakt door studio ‘Matte? Nande!’ uit Eindhoven. We belden daarom met Wijnand Driessen (33), die samen met Matty Jorissen (33) de studio runt!    
Hoi Wijnand! Heb je veel berichtjes gekregen na de uitzending?
“Ja best wel! We hebben ontzettend veel positieve reacties op onze animatie gekregen, dus dat is heel erg leuk!”
Je hebt deze animatie niet in je eentje gemaakt toch?
“Klopt. Samen met Matty, een vriend van me die ik al vanaf groep 5 ken, heb ik sinds 2009 een animatiestudio genaamd ‘Matte? Nande!’ en we maken alles samen. Onze naam is gebaseerd op een Japanse term die 'Wacht! Waarom?' betekent." 
Begon jullie bedrijf dan al in groep vijf?
“Haha, ongeveer ja. We werkten toen al wel veel samen en gingen bijvoorbeeld samen strips tekenen. Later ging Matty animatiefilm-regie studeren in België en ik Industrieel Productontwerp, maar ik doe eigenlijk niets meer met mijn opleiding nu en heb me volledig op het animeren gestort.”
Foto_Animatorenkopie
Wijnand (links) en Matty (rechts)
Hoe heb je het aangepakt met de Boek Van De Maand animatie?
“We hoorden twee weken voor de uitzending welk boek ( Manhattan Beach, red .) het is geworden. Toen hebben we eerst zelf het boek gelezen en veel over de hoofdthema’s gepraat. We kunnen natuurlijk niet 450 pagina’s animeren in een halve minuut, dus we moesten echt de kern eruit halen. Daarna heeft Matty zich met name gericht op de storyboarding, dus het ‘uitschrijven’ van het filmpje in beelden en scènes. Ik heb me gericht op de sfeer, het kleurgebruik en de individueel handgeschilderde achtergronden ( zie onderstaande video ). Na deze pre-productie ben je bezig met het daadwerkelijk tekenen en animeren, dus bijvoorbeeld frame voor frame elke beweging tekenen en het aan elkaar monteren.”
Je hebt ook een behind-the-scenes video meegestuurd, waarin we de achtergronden met de hand geschilderd zien worden. Het lijkt me nogal een monnikenwerk als ik eerlijk ben.

“Ja klopt. Animeren kost sowieso heel veel tijd, maar wij houden heel erg van de ambachtelijke look die handgeschilderde achtergronden en frames je filmpje geven. Het is ook ons visuele kenmerk, dat we video’s altijd rijker illustreren en filmisch behandelen en zodoende een extra laag met sfeer meegeven.”
Hoe lang ben je dan met dit filmpje bezig geweest?
“Pfoe, meer dan je denkt haha. Ik schat dat er makkelijk zo’n 100 uur per persoon in zit.”
Wat?! Zoveel tijd voor een filmpje van 35 seconden?
“Ja, het is arbeidsintensief. Maar het mooie van animeren is dat veel disciplines bij elkaar komen. Je bent niet alleen maar een verhaal aan het opschrijven of een tekening aan het maken, alles komt samen in een animatie waardoor je extreem ver kunt gaan in je fantasieën en echt een bepaald gevoel kunt overbrengen.”  
Dat gevoel overbrengen is zeker gelukt. Waar zijn jullie verder nog mee bezig? 
“We zijn nu in eindstadium van onze eerste korte animatiefilm ‘From The Snow Covered Hill”. Deze korte film duurt 13 minuten en we laten hier ook speciaal muziek voor componeren. Dus daar zijn we nu hard mee bezig.”  
Still uit de opkomende film van 'Matte? Nande!'
Klinkt te gek, bedankt voor dit gesprek en succes met jullie films!
“Dankjewel!”  

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA