De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Hier is... Adriaan van Dis: de besproken boeken

  •  
23-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Jaap Robben met zijn boek 'Als iemand ooit mijn botjes vindt' uit 2012
Baffetoentje, avegaar en zefiertje. Woorden die niemand nog gebruikt, maar die te mooi zijn om te laten uitsterven. Jaap Robben speurde er twintig op. Hun betekenis inspireerde hem en illustrator Benjamin Leroy tot gedichten en tekeningen waarin nieuwe, spannende dieren tot leven komen.
Jaap Robben met ''s Nachts verdwijnt de wereld' uit 2016
Het alledaagse bijzonder maken, de ernst met humor omgeven, zoet en zuur mengen tot een nieuwe smaak, mistroostigheid met optimisme te lijf gaan, vragen stellen die nieuwe vragen oproepen: dat is wat de gedichten van Jaap Robben doen. In toegankelijke taal werpt Jaap Robben nieuw licht op gedachten en gevoelens die herkenbaar zijn maar niet altijd herkend worden. Het is alsof je samen met hem, gezellig onder een paraplu, door een verrekijker naar de wereld tuurt en je voortdurend verbaast over het aards gewemel.
Jaap Robben met 'De nacht krekelt' uit 2007
De nacht krekelt is een verzameling gedichten en een enkel kort verhaal waarin de wereld voortdurend met een serieuze knipoog wordt beschreven. Jaap Robben ziet wat wij ook zien, maar hem valt vooral het hilarische of het schrijnende op. Daarnaast is hij een romanticus die tederheid en liefkozingen niet uit de weg gaat.

Jaap Robben met zijn boek 'Birk' uit 2014
Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.
Paul Beatty met zijn boek ‘The Sellout’ uit 2015
Welkom in Dickens, Californië, een getto aan de zuidelijke rand van Los Angeles. Een armoedige plaats. Zo armoedig dat men het bestaan ervan uit schaamte verbergt – letterlijk, want de staat Californië besluit het stadje niet langer op de kaart te zetten. Vlak voordat dit besluit genomen wordt, werd de vader van de Afro-Amerikaanse hoofdfiguur – ‘Ik’ – vermoord na een woordenwisseling met de politie. Ik besluit om zijn woede en frustratie in te zetten  -niet om de moord op zijn vader te wreken, maar om het onrecht dat zijn woonplaats is aangedaan te vereffenen. Hiervoor moet hij allereerst op zoek naar een zusterstad. Dat blijkt moeilijker dan gedacht: zowel Tsjernobyl, Ciudad Juarez als Kinshasa weigert een verbond aan te gaan met het schijnbaar nog hopelozer Dickens. Dan krijgt Ik een briljante ingeving: het ‘re-segregeren’ van scholen in Dickens. Aanvankelijk is het een groot succes, maar Iks plan dreigt te mislukken wanneer blanke leerlingen toegang eisen tot de school. Ik raakt verwikkeld in een enorme rechtszaak: Ik versus de Verenigde Staten van Amerika.
Hilary Mantel met haar boek 'A Place of Greater Safety' uit 1992
1789: in Frankrijk is de staatskas leeg, er heerst hongersnood en de onvrede onder de burgers neemt toe. Een revolutie is nauwelijks af te wenden. In deze explosieve sfeer treden drie jonge mannen op de voorgrond: Georges-Jacques Danton, Camille Desmoulins en Maximilien Robespierre. Als de Revolutie dan ook daadwerkelijk uitbreekt en de eerste doden vallen is de chaos compleet. In 1792 hangt de Revolutie nog maar aan een zijden draadje en is de Terreur niet meer te stoppen. Het komt tot een confrontatie tussen de onkreukbare idealist Robespierre en de pragmatische levensgenieter Danton. Desmoulins levert zijn messcherpe kritiek en raakt verpletterd in de titanenstrijd, waarvan er maar één de overwinnaar kan zij
Hilary Mantel met haar boek 'Wolf Hall' uit 2009
Zoon van een brute smid, homo universalis, politiek genie, omkoper, mannetjesputter en charmeur: Thomas Cromwell. In zijn niet te stuiten opmars naar de macht heeft hij al heel wat regels van een rigide klassenmaatschappij gebroken, en als het moet breekt hij er nog wat meer. Cromwell staat op uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed - het verlies van zijn jonge gezin en van kardinaal Wolsey, zijn geliefde leermeester - en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar man is wolf to man. Tegen alles en iedereen in is hij bereid Engeland te hervormen naar Henry's wensen.
Hilary Mantel met haar boek 'Eight Months on Ghazzah Street' uit 1988
Saoedi–Arabië in de jaren tachtig: de olieprijzen reiken tot in de hemel. Frances Shore en haar echtgenoot Andrew – voor veel geld aangetrokken voor een groots bouwproject – betrekken in Jeddah een appartement buiten de expat-compound. Meteen wordt duidelijk hoezeer de situatie en de ultraconservatieve, islamitische mores van het land invloed hebben op Frances’ leven. Behalve wat incidentele contacten met een paar vrouwen in het gebouw is ze afgesneden van werk, sociale contacten en haar vrijheid buitenshuis. Af en toe ongestoord boven op het dak staan en over de stad uitkijken is het hoogst haalbare. Het maakt haar hypergevoelig en paranoïde, de voortdurende beklemming van haar leven is bijna tastbaar en creëert scheuren in hun huwelijk. Bovendien bestaan er in deze claustrofobische omstandigheden amper mogelijkheden om de muur van vooroordelen over westerlingen te doorbreken. Behalve een intiem portret van een vrouw en een huwelijk is Acht maanden in Gazastraat achtentwintig jaar later onverminderd actueel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.