Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Vijfde boek: Zelf - Pieter Boskma

  •  
30-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zelf182.jpg
Iedere maand kiest één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek. Dit boek is niet in de uitzending geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Het panellid vertelt daarbij wat er zo bijzonder/leuk/grappig/ontroerend aan dit boek is en waarom iedereen het moet lezen.
 Grietje Braaksma over het vijfde boek: In 2008 verloor dichter Pieter Boskma zijn vrouw aan borstkanker, Monique Orth stierf op 49 jarige leeftijd. Twee maanden daarna diende zich al het eerste gedicht aan en dit resulteerde in een stroom van meer dan driehonderd gedichten. Een ruime keuze daaruit is opgenomen in Doodsbloei.  Ik lees heel graag poëzie, het is zo'n andere beleving dan het lezen van een roman. Door mijn lerares Nederlands op de middelbare school in Leeuwarden ben ik poëzie gaan waarderen. Ze gaf heel goed les en leerde ons hoe gedichten te lezen en hoe ze te begrijpen. Ik sprak Boskma eens op een feestje en vertelde hem dat ik Doodsbloei had gekocht maar er tegenop zag om het te gaan lezen. Hij zei me dat hij dat begreep en gaf me toen de goede raad het zeer gedoseerd te lezen. Dat heb ik gedaan en de ervaring was overweldigend. Het verdriet, maar ook de woede, het missen, alles komt aan bod. In mooie zinnen en prachtige beelden. In al mijn poëziebundels zitten briefjes bij mooie gedichten. Er is er geen één waar zoveel briefjes in zitten als in Doodsbloei.  En nu is er Zelf, een bundel met zelfportretten. De dichter kijkt weer om zich heen, neemt waar en durft weer te leven. De bundel sprankelt en is zinnelijk, er spreekt herwonnen levenskracht uit. Rouw heeft tijd nodig, je moet er zelf afscheid van nemen. Ook nu is zijn overleden vrouw aanwezig. Lees het laatste gedicht uit de bundel en je weet wat loutering is en liefde. Ja, het 'vijfde' boek, in dit geval Zelf, verdient onze aandacht. Iedere dag een gedicht, begin er morgen mee Pieter Boskma, 'Zelf', Uitgever: De Bezige Bij, ISBN 9789023488644