Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Feelgood Friday: een mooi Valentijnscadeau van Banksy

14 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Banksy banner
Bewoners van de wijk Barton Hill in Bristol werden donderdagochtend verrast met een bijzonder Valentijnscadeau. Van de ene op de andere dag sierde een muurschildering in een typische stijl de muur van een huis. Het kon maar van één iemand geweest zijn: Banksy.  
De Britse straatartiest Banksy is wereldberoemd, maar toch weet niemand wie achter de naam schuilgaat. De kunstwerken van de anonieme kunstenaar verschijnen doorgaans op muren van openbare gebouwen en zijn vaak politiek, humoristisch en maatschappijkritisch getint. Op zijn nieuwe creatie, gedoopt tot 'The Valentine's Banksy' is een jong meisje te zien, dat met een katapult een boeket van rode bloemen en bladeren tegen de muur kapotschiet.
Banksy katapult
Banksy 2
Het werk verscheen ongevraagd (uiteraard) op het huis van de 67-jarige Edwin Simons. Vervelend vindt hij het echter niet. Zijn familie is zelfs razend enthousiast, en wil het werk achter glas beschermen, zodat het niet beschadigd wordt tijdens de verwachte Storm Dennis.

Omdat Banksy extreem populair is en er overal ter wereld veel imitaties opduiken, is er altijd veel twijfel of zo'n schildering wel echt is. Die onduidelijkheid duurde nu niet lang, want Banksy bevestigde op Valentijnsdag via Instagram dat hij wel degelijk achter het kunstwerk zit.  
Banksy valentine 2
De verpulverde bloemen op de muur hebben ook iets macabers en doen denken aan een grote spat bloed. Daarmee lijkt het kunstwerk een aanklacht te zijn tegen de definitie van liefde of de traditie van Valentijnsdag. Maar wat het werk precies betekent, daar zullen we zelf nog eens goed over na moeten denken. En Banksy kennende, is dat precies zijn bedoeling.

Bronnen:
The Guardian
Daily Mail 
Independent UK
Investing.com

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA