Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Grenzeloos Grappen Maken?

13 apr 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
In Duitsland is komiek Jan Böhmermann in grote opspraak gekomen omdat hij de Turkse president Erdogan heeft beledigd. In zijn satirische televisieprogramma noemde Böhmermann in een gedicht Erdogan onder andere een pedofiel en iemand die het met schapen doet. Dit soort uitspraken zijn verboden bij de wet in Duitsland. Böhmermann is nu dan ook ondergedoken en wordt vermoedelijk vervolgd voor zijn provocaties. In Duitsland is hierdoor een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant staan de mensen die het satirische gedicht van Böhmermann walgelijk vinden en aan de andere kant de groep die het juist de hoogste vorm van humor vindt.
Wanneer gaat humor te ver? En kan dat überhaupt?
Hieronder een rijtje van binnen- en buitenlandse grappen van comedians, die ook de grenzen van een grap hebben opgezocht en hiervoor een storm aan (internationale) kritiek hebben gekregen. 
1. Ricky Gervais
Gervais shockeerde Hollywood in 2011, toen hij de Golden Globes presenteerde. Geen enkele ster liet hij met rust, wat voor veel oproer (en geschokte geluiden uit de zaal) heeft gezorgd.
2. Tracy Morgan
Deze Amerikaanse comedian, bekend van o.a. "30 Rock", komt wel vaker in opspraak. Maar met onderstaande uitspraak over homoseksualiteit kreeg hij het echt aan de stok. Zowel bekend als onbekend Amerika viel over hem heen en eiste via publieke campagnes en petities excuses. Uiteindelijk heeft Morgan publiekelijk zijn excuses (meerdere keren) moeten maken. 
tracymorgan
3. Hans Teeuwen
Als cabaretier is Hans Teeuwen niet iemand die zich zorgen maakt om controversieel te zijn. Dit bleek ook uit zijn grap over (toenmalig) Koningin Beatrix. In zijn show "Industry of Love" had Teeuwen een grap waarin hij seks had met de majesteit. Dit werd gezien als Majesteitsschennis en zorgde voor veel oproer.
4. Amy Schumer
Schumer staat bekend om haar 'dommige personage' dat ze op het podium aanneemt. Niet iedereen snapt dit en ze is dan ook al behoorlijk vaak voor racist uitgemaakt. Normaal maakt ze eigenlijk nooit excuses, maar voor deze grap waarin ze Spaans-Amerikaanse mensen beticht van aanranding, deed ze dat wel. 
Fallback image for card
5. Theo Maassen
Ook Theo deinst niet terug voor een beetje controverse. In zijn show "Met Alle Respect" zat namelijk een grap over de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Dit veroorzaakte veel woede bij, met name, Volendammers en andere brandslachtoffers. 
Fallback image for card
Wat vind jij? Mag over alles een grap worden gemaakt, of zijn er wel degelijk grenzen?

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA