Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Grayson Perry: de 5 meesterwerken

24-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1541 keer bekeken
  •  
Vrijdag opent in het Bonnefantenmuseum een grote overzichtstentoonstelling van Grayson Perry, één van de topkunstenaars van de UK. Deze werken van Perry moet je kennen.
Taste and Democracy (2004)
Grasyon Perry Taste and Democracy 2004 Courtesy Burger Collection Hong Kong 03
In 2003 won Grayson Perry de Turner Prize, één van de meest prestigieuze prijzen voor levende kunstenaars ter wereld. Andere winnaars zijn bijvoorbeeld Anish Kapoor en Damien Hirst. Als je die prijs wint, ben je in één klap een bekende kunstenaar en dat roept een heleboel reacties op. Bij Grayson Perry concentreerde die reacties zich met name op het feit dat hij ‘een pottenbakker’ was. Grayson pareerde de kritiek prachtig, door er een vaas van te maken die nog steeds geldt als één van zijn topstukken.
Te zien tijdens Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly in het Bonnefantenmuseum.
Claire (jaren ’80 - nu)
Grayson Perry Claire at Tate Gallery 1999 Photo Rob Weiss Courtesy GP & Victoria Miro London
Dat hij getrouwd is met een vrouw en een dochter heeft, weerhoudt Perry er niet van om af en toe als zijn alter ego Claire naar buiten te treden. Claire is regelmatig te vinden op openingen en feesten van de Londense art-scene en draagt dan vaak opvallende jurken. Soms zijn ze gemaakt door studenten van een mode-academie, soms door Perry zelf. Maar hij wil die jurken niet als kunst zien, ze zijn voor hem een middel om zichzelf te kunnen zijn. Wij beschouwen daarom Claire in zijn geheel als kunstwerk: een sterkere manier om je zelf uit te drukken is immers nauwelijks denkbaar.
In het Bonnefantenmuseum zijn enkele jurken van Claire te zien.
The Walthamstow Tapestry (2009)
Grayson Perry The Walthamstow Tapestry 2009 Courtesy Bonnefantenmuseum Maastricht
Dit reusachtige, gewoven wandtapijt van 15 bij 3 meter is vernoemd naar het stadje waar Perry’s studio stond toen hij het ontwierp. Het stelt alle stadia van het leven voor en staat vol met merknamen, als protest én reflectie op het enorme consumentisme waarmee we in het dagelijks leven worden geconfronteerd. Een werk waar je uren naar kan blijven kijken, als je tenminste een beetje tegen bloed en een nare boodschap kan.
In het Bonnefantenmuseum te zien én in het DWDD Pop Up Museum 2. Lees hier meer over dit werk en waarom Sywert van der Lienden het per se in zijn zaal van het Pop Up Museum wilde hangen.
The Vanity Of Small Differences (2012)
Grayson Perry The Annunciation of the Virgin Deal 2012 FULL Courtesy N. Sargent Foundation
Drie jaar na The Walthamstow Tapestry had Perry de smaak van het weven aardig te pakken. The Vanity Of Small Differences bestaat uit maar liefst zes wandtapijten die samen het leven van ene Tim Rakewell uit Sunderland vertellen. Hij klimt van de laagste naar de hoogste sociale klasse in Engeland en ziet onderweg hoe iedereen de smaak van zijn eigen klasse wil etaleren. Overal zijn verwijzingen te vinden naar populaire cultuur. Zo komen bijvoorbeeld Jamie Oliver (‘The god of social mobility’), een iPhone met het karakteristieke gebarsten scherm en een exemplaar van kwaliteitskrant The Guardian wordt gebruikt om organische groenten in te verpakken.
De hele serie is te zien in het Bonnefantenmuseum
Grayson Perry’s Dreamhouse (2015)
Zonder twijfel is Perry’s Dreamhouse zijn grootste project tot nu toe. IN samenwerking met wat architecten heeft hij een enorm huis gebouwd in Essex. Van binnen en van buiten is het huis helemaal in Perry’s stijl gegoten, wat een behoorlijk spectaculair geheel oplevert. Het huis vertelt het verhaal van Julie Cope, een verzonnen vrouw van middelbare leeftijd uit Essex.Dat betekent: alle wandtapijten, houtsnedes en keramiek zijn geïnspireerd op haar (fictieve) leven.
Uiteraard is dit huis niet te zien in het Bonnefantenmuseum, maar er worden wel enkele foto’s van het exterieur en wat wandtapijten tentoongesteld.
De tentoonstelling Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly is nog tot 5 juni te zien in het Bonnefantenmuseum Maastricht. The Walthamstow Tapestry is nog tot 22 mei te zien in het DWDD Pop Up Museum 2.