Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Fresku: “Ik was verrassend stil als tafelheer naast Matthijs”

29 sep 2017
  •  
leestijd 4 minuten
Fresku door Ralph_Roelse DWDD
Rapper Fresku trapte op 4 september ons dertiende seizoen af als sidekick van Matthijs. Op de laatste uitzenddag van deze maand, blikken we met hem terug op de mediamaand september en zijn debuut als tafelheer.

Tafelheer

Fresku: "Het was vooral spannend, maar uiteindelijk heel leuk. Het was ook heel dankbaar, als je ziet wat een goede reacties ik heb gehad. Wat mij na afloop vooral opviel, is dat ik verrassend stil was als tafelheer. Ik had het idee dat ik heel veel gezegd heb, maar toen ik, heel narcistisch, de uitzending terugkeek viel me dat tegen. Dat vond ik interessant om te zien”.

Nobelprijs inleveren

In de uitzending sprak Fresku over de situatie van het onderdrukte, islamitische volk de Rohingya in Myanmar. In zijn omgeving werd daar vooral positief op gereageerd, maar online was dat anders. “Op Twitter zitten er altijd wel een paar boze schreeuwerds tussen. Maar ik heb het idee dat die altijd boos zijn. Ook waren er veel mensen die niet wisten dat dit in Myanmar speelde, dat voelt voor mij als een  ‘mission accomplished’. Ik zag afgelopen tijd ook hoe (regeringsleider) Aung San Suu Kyi de misstanden met de Rohingya bleef ontkennen; ik heb daar ook veel satire over gezien. En nu klinken er geluiden dat zij haar Nobelprijs voor de Vrede moet inleveren. Dat vind ik eigenlijk ook wel sterk, als je een Nobelprijs wint, betekent dat niet dat je alles kan maken. Dan heb je juist iets hoog te houden.”
Bekijk hier het gesprek van Fresku met Matthijs op de krukken: 

Sint Maarten

De berichtgeving rondom orkaan Irma die over Sint-Maarten raasde, heeft Fresku best teleurgesteld. Volgens hem steunt Nederland Sint-Maarten financieel een stuk minder dan Frankrijk het Franse deel van het eiland; en dat is niet zijn enige frustratie. “Het is niet alleen het ‘orkaanding’, maar ook de toon in sommige media. Gelukkig zie ik online dat mensen wel willen doneren.”
sint maarten schade irma

'Continu dilemma'

“Onlangs las ik ook een artikel over global warming waarin stond, dat als het zo doorgaat met de uitstoot, er veel eilanden in het Caribisch gebied binnenkort onder water staan. Sint-Maarten zal er weinig last van hebben omdat het op een vulkaan staat, maar een eiland als Curaçao wel. Wat me opviel was de insteek dat ‘wij Nederlanders’ onze favoriete vakantiebestemming verliezen. Dat vond ik zo raar, het lijkt alsof die mensen daar niets meer zijn dan een decor voor een vakantie. Terwijl zij natuurlijk op de eerste plaats horen te staan. Zo’n perspectief baarde me zorgen. Het zegt wel iets over de ongelijke relatie; Curaçao heeft voor Nederland veel minder waarde dan andersom. En dat doet pijn, het is voor mij een continu dilemma waar ik als halfbloed, of beter gezegd dubbelbloed, mee te dealen heb.”

Ismail Ilgün en 'treiterjournalistiek'

"Ik voer al lang een strijd, niet per sé tegen het 'witte canvas', maar wel vóór meer diversiteit in de media. Waar moet je dan zoeken? Het maakt me niet uit of ze uit de schoolbanken komen of rechtstreeks van de straat. Ik denk dat hij (Ismail Ilgün) nog verder kan groeien ondanks zijn slechte start, maar ik vind wel dat we hem de kans moeten geven. We willen hem graag criminaliseren, maar niemand was tussen zijn 17 e en 21 ste een lieverdje. En anders heb je issues, het hoort gewoon bij die leeftijd. Het enige is, dat hij het op internet heeft gezet en er bekend mee werd. Wij volwassenen gaan hém daarom treiteren. Op een gegeven moment begon de titel treitervlogger een beetje te voelen als treiterjournalistiek voor mij. Wie treitert wie nou? Hij heeft veel meer positiefs laten zien dan die drie, vier negatieve vlogs." In de excuusvlog van Ismail Ilgün zegt Fresku dan ook letterlijk "dank je wel" tegen de voormalig treitervlogger. 
Bekijk de excuusvlog van Ismail Ilgün: 

VS vs. Noord-Korea: ‘Wereld naar de shit’

Ook de nieuwe koude oorlog tussen de VS en Noord-Korea houdt Fresku bezig. “Het is net een hele slechte tv-serie. In het begin is het grappig, maar dan komt het besef dat Donald Trump en Kim Jong-Un daadwerkelijk macht hebben. Het zijn twee debielen, die zich compleet laten leiden door hun eigen angsten en ego’s. Dat is best wel eng. Ik geloof dat elke vorm van agressie te maken heeft met onzekerheid en angst. Ik zie twee hele onzekere mensen die vanuit hun onzekerheid de rest van de wereld naar de shit helpen. Ik vraag me dan af: ‘waarom kunnen we deze mensen niet helpen?’ Ik probeer altijd het kleine kind in iemand te zien en ik denk dat de kleine kinderen in hen nog issues hebben die ze moeten verwerken.”

Touren

In september had Fresku het erg druk met zijn eigen projecten. Hij is momenteel bezig met een nieuwe plaat, hij heeft binnenkort een afspraak met de VPRO voor een eventueel vervolg op zijn pilot de Fresku & Teemong Show voor 3Lab en dat is nog niet alles. “Mijn Juice-tour is gestart, samen met Mocromaniac en Pietju Bell. Het voelt echt zoals ik tien jaar geleden begon, omdat ik nu optreed met jongens die zelf net begonnen zijn. Dat is mooi om te ervaren op mijn dertigste.” 
Fresku is binnenkort voor de tweede keer tafelheer bij DWDD. 
Meer Fresku? Ga naar  Fresku's inspiratiebronnen
Meer Extra? Ga naar de rubriekspagina

Meer over dit onderwerp