Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Muziek die Peter Buwalda nog met Joost Zwagerman had willen bespreken

8 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Op 8 september 2015 overleed Joost Zwagerman. Op literatuurmuseum.nl blikken een aantal vrienden terug op hun relatie met de vorig jaar overleden schrijver. Met Peter Buwalda sprak Zwagerman veel over muziek. Voor literatuurmuseum.nl werd Buwalda geïnterviewd over de muziek van Zwagerman en hij stelde een playlist samen met Zwagermans favoriete muziek.
De muzieksmaken van Peter en Joost liepen erg uiteen en sloten elkaar zelfs bijna uit. Voor de gesprekken die zij over muziek hadden maakte dit niet uit, dit maakte de discussie misschien wel interessanter. Wij vroegen Peter Buwalda welke albums of nummers hij nog graag met Joost had willen beluisteren en bespreken.
Bringing It All Back Home - Bob Dylan (1965)
“Dit album, met onder andere het nummer ‘Subterranean Homesick Blues’, is het beste Dylan album en ik ben erg benieuwd wat hij hier over te zeggen zou hebben. De Dylan op dit album is erg poëtisch en vernieuwend. Dít is de start van de muziek waar Joost van hield. Hier is de rock ‘n’ roll intelligent en arty geworden. Ik had hier graag samen met Joost naar geluisterd en ik ben benieuwd wat hij van dit album gevonden zou hebben."
Strijkkwartetten van Beethoven (1798-1826)
“Beethoven heeft zestien strijkkwartetten gecomponeerd en ik luister hier heel graag naar. Muzikaal is dit zo wild, abstract, grillig en toch mooi. Graag had ik Joost willen confronteren, met het feit dat Rothko de muziek van Beethoven maar weinig heroïsch vond. Nadat ik ooit een hele klassieke muziekwinkel had overgenomen had ik nog wel eens cd dubbel, die ik dan voor Joost meenam. Met het oog voor kunst van Joost had ik graag nog eens samen naar het abstracte expressionisme van de strijkkwartetten van Beethoven geluisterd.”
Heartbreak Hotel - Elvis Presley (1956)
“Met dit nummer van Elvis had ik graag een reactie bij Joost willen ontlokken.  Volgens hem, en net als bij de meeste Nederlanders, is de popmuziek met The Beatles begonnen. Maar dit is toch echt niet het geval: dit was 10 jaar daarvoor met de muziek van Elvis Presley. Door ‘Heartbreak Hotel’ wisten mensen als Dylan, McCartney en Springsteen wat ze met hun leven wilden. Het is een geweldig nummer en het is er helaas nooit van gekomen om hier samen naar te luisteren”
“Naast muziek en artiesten, bespraken wij bijvoorbeeld ook ontwikkelingen als Spotify. Door deze techniek is het album onderuit geschoffeld. Het gaat nu allemaal om tracks , vroeger was de elpee de grootheid. In discussies hierover keek en beschouwde hij met een open vizier. Deze ontwikkelingen vond hij niet per se negatief. Hij onderzocht wat het dan kon opleveren.”
Beluister hieronder de playlist met de favoriete muziek van Joost Zwagerman die Peter Buwalda voor literatuurmuseum samenstelde.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA