Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Fatima van YUNG DWDD: "Vanaf m'n zesde wil ik journalist zijn"

23 sep 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Fatima Warsame YUNG DWDD
YUNG DWDD wordt in het vijftiende seizoen van DWDD voortgezet en versterkt met drie nieuwe presentatoren: Eva Eikhout, Arda Kaya en Fatima Warsame. Zij zullen samen met Sahil Amar Aïssa en Emma Wortelboer items maken, vaak gelinkt aan de actualiteit, en allemaal met een eigen twist. 23-9-2019 was het debuut van Fatima: (tekst gaat door onder de player):
Een kleine kennismaking met Fatima:
Hoe ben je YUNG terechtgekomen? Ook de BNNVARA Academy gedaan?
"Nee, Arda en Eva wel, maar ik had een eigen talkshow en al wat gepubliceerd. Dat is blijkbaar opgevallen, want ze hebben me gevraagd."
Wat voor talkshow is dat?
"Ik doe het met een aantal vrienden en we bespreken popcultuur, muziek, kunst en film, voornamelijk vanuit een ‘black culture’- invalshoek. Het heet Alkebulan, de voormalige naam van het continent Afrika. We hebben bijvoorbeeld Défano Holwijn, Angelique Houtveen en #DIEBOYS te gast gehad."
Waar ben je het meest trots op?
"Op mijn documentaire ‘Breaking Borders’, die ik samen met Barbara Vollebregt hebt gemaakt. De docu vertelt het verhaal van de homoseksuele vluchteling en activist Ibrahim Mokdad. Het was een onderdeel van m’n studie. Het was een supercomplex verhaal, heel veel informatie. Maar het is gelukt om er een helder verhaal van te maken in slechts 17 minuten."
"En mijn tijd bij de NOS. Ik was daar social media specialist. De basis was al gelegd, maar ik denk dat ik toch mijn stempel erop heb weten te drukken. NOS Stories was al een succes op Instagram, maar op bijvoorbeeld YouTube was het nog zoeken. Het was heel tof om daar met het team een succes van te maken."
Je bent dus een heel erg thuis op het internet. Is dat niet lastig nu je items voor tv gaat maken?
"Nee, want ik heb behoorlijk wat ‘beeldervaring’. Of je nu voor tv of voor YouTube een filmpje maakt, je moet gewoon goed bedenken hoe je ervoor gaat zorgen dat de kijker jouw boodschap begrijpt."
Heb je een inspiratiebron, een held?
"Niet echt, maar ik wilde wel altijd journalist zijn. Vanaf m’n zesde wist ik dat. Ik heb er ook erg m’n best voor gedaan. Begonnen op VMBO, daarna MBO en door naar HBO om die opleiding journalistiek te kunnen doen. Maar er is geen rolmodel dat mij daartoe heeft aangezet, ook omdat er gewoonweg bijna geen zwarte vrouwelijke journalisten zijn? Het Jeugdjournaal is wel een grote stimulans geweest. Dat keek ik echt altijd. Op de basisschool wist in de kring altijd iets te vertellen over het nieuws."
Zijn er specifieke onderwerpen die je bij YUNG aan wil kaarten?
"Nee, niet per sé. Ik ben heel breed. Ik vind muziek heel interessant, dingen die gebeuren op sociale media, populaire cultuur. En een groot deel van die cultuur wordt bepaald door zwarte Amerikaanse cultuur, dus diversiteit zal ik zeker meenemen. En dan niet geforceerd, maar met kleine stappen. Vraag eens een expert van kleur, niet alleen wanneer het een sporter of danser betreft."
Heb je nog tijd om andere dingen te doen?
"Ik heb met een vriendin een muziek- en kunstplatform: Studio Saucy. Gisteren hebben we bijvoorbeeld een podcast opgenomen in het Stedelijk, over het werk van Maria Lassnig (1919–2014). Zij was heel kritisch op de door mannen gedomineerde kunstwereld. Dat is eigenlijk nog steeds zo, en dan heb ik het nog niet eens over mensen van kleur. Volgende week vlieg ik naar New York om daar weer een podcast op te nemen in een galerie."
Heb je een stip op de horizon? Waar wil je naartoe?
"Hmm, ik heb geen duidelijke ambitie als Emma om het Songfestival te doen ofzo (lacht). Maar ik zou weleens een programma willen ontwikkelen, bijvoorbeeld een sketchprogramma. ‘Insecure’ van HBO vind ik mooi. Ooit begonnen op YouTube als ‘Awkward Black Girl’ en nu zeer succesvol op HBO. Een zwarte vrouw die daten aan de kaak stelt, op een oprechte en tegelijk grappige manier, dat mis ik op de Nederlandse televisie. Maar verder zie ik wel waar het schip strandt, eerst YUNG DWDD."
Klik voor meer YUNG DWDD

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA