Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Explainer: Wat Zijn Kijkcijfers?

17 mrt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Rene
Kijkcijferexpert René van Dammen is maandagavond onverwachts overleden op 63-jarige leeftijd. René had ongekende kennis op het gebied van televisie kijkgedrag en analyseerde dan ook de kijkcijfers voor ontelbaar veel Nederlandse televisieprogramma’s. Ook voor DWDD is hij van onschatbaar belang geweest en hij kwam dan ook geregeld langs in ons programma.
Dat kijkcijfers een belangrijke graadmeter voor succes zijn weet iedereen. Maar wat houden ‘kijkcijfers’ nou precies in en hoe worden deze eigenlijk geteld? We hebben het even voor je uiteengezet samen met een aantal iconische tips van René!
Als je denkt dat bij iedereen wordt bijgehouden wat en wanneer ze kijken op tv, dan heb je het mis.
Er staan slechts 1235 ‘kijkmeters’ in Nederlandse huishoudens. Dat komt neer op ongeveer 2700 personen waarvan hun kijkgedrag wordt geanalyseerd . Deze groep wordt als representatief gezien voor de hele Nederlandse samenleving. Dat wil zeggen dat ze een weerspiegeling zijn van de bevolking op het gebied van (culturele) achtergrond, leeftijd, geslacht, religie maar ook op het gebied van persoonlijke interesses. 
De kijkmeter registreert automatisch wanneer een tv-toestel aanstaat, maar kan niet ‘zien’ wie er kijkt. Dus alle personen van 3 jaar en ouder moeten iedere keer als ze televisie kijken een speciaal voor hun aangemaakte knop indrukken, om te registeren dat ze kijken . Je moet je ook weer afmelden wanneer je stopt met kijken. 
In de nacht worden de cijfers van die dag doorgestuurd aan een centrale computer van SKO in Hilversum, waar deze worden gecontroleerd op volledigheid en betrouwbaarheid. De definitieve cijfers zijn dan vanaf 07:30 iedere ochtend beschikbaar.
De meest bekeken televisie-uitzending tot op de dag van vandaag is de halve finale wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Argentinië in 2014, met ruim 12,4 miljoen kijkers .
De best bekeken uitzending van De Wereld Draait Door was op 25 maart 2015, met 2.041.000 kijkers!
Hier zie je een video van Stichting KijkOnderzoek dat het hele proces duidelijk maakt:
Goed, nu je weet hoe het technisch gezien werkt is het tijd voor een paar iconische tips van René, om ervoor te zorgen dat je kijkcijfers zo hoog mogelijk zijn. 
Tip 1: Spreek rustig en dui-de-lijk. Als mensen je niet verstaan zappen ze direct weg.
Tip 2: Sta NOOIT met je rug naar de camera, dat is onpersoonlijk en mensen willen dat niet zien. 
Tip 3: Je moet nooit direct benoemen dat iemand is overleden, dan is er namelijk geen cliffhanger. Dus als het verhaal bijvoorbeeld gaat over een componist die is overleden, vertel dan pas aan het einde van de anektdote dat deze componist niet meer leeft.
Tip 4: Zorg dat er vaak een knappe vrouw in beeld is. 
Tip 5: Laat een applaus van een publiek nooit te lang duren, want dan denken mensen dat het het einde van het programma is. 
Tip 6: Interview geen oudere mensen en interview ook nooit mensen tegen een witte muur als achtergrond.
Tip 7: De televisie is een venster op de wereld, zelfs als het onderwerp lelijk, laat het op een mooie en spannende manier zien!
Wij en met ons vele anderen zullen René gaan missen. 
Bekijk hier ons bezoek aan hem afgelopen jaar, waarin hij zijn eigen televisie-optredens analyseert:

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA