Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Ex-huiscabaretier Pieter Derks

3 mrt 2012
  •  
leestijd 2 minuten
Twee seizoenen lang sloot Pieter Derks de week af. Kijk hieronder het laatste optreden van Pieter Derks in DWDD op 16-5-2014.
Pieter Derks (1984), woont in Nijmegen samen met zijn vriendin en een kat. Hij tourt sinds 2006 met shows door het land. Met regelmaat verzorgt hij op vrijdagavond de weekafsluiting in DWDD. Als hij later groot is, wil ie het liefste Pieter Derks worden, Hij heeft als voorbeelden Theo Maassen, Youp van ’t Hek en Herman Finkers.
Beoefen je liever stand-up comedy, of cabaret?
Pieter Derks: “Ik doe beiden. Het verschil tussen stand-up comedy en cabaret is niet zo groot als mensen denken. Bij een cabaretshow kan je wel gebruik maken van een veel ruimere vorm. Daardoor is er bijvoorbeeld plek voor liedjes. Bij stand-up comedy is alles veel compacter. Elke zin heeft veel meer gewicht heeft en het is dus erg belangrijk dat wat je zegt ook klopt en ieder geval iets is waar je een sterke mening over hebt. En het belangrijkste, het moet grappig zijn!”
Hoe bereid jij je voor op jouw weekafsluiting op vrijdagavond in DWDD?
"Maandagmorgen start ik met het lezen van de kranten en het bekijken van nieuws op het web. Ik wil en moet op de hoogte zijn. Elke dinsdagavond draag ik in een theater in mijn woonplaats Nijmegen een column voor. Ik kan dan al wat dingen uitproberen. Op woensdag en donderdag knutsel ik verder aan de ideeën die ik voor die week heb. En dan duim ik op vrijdag dat er zich niet een groot nieuwsfeit voordoet, want zou dan meteen mijn sketch door de war schoppen."
Aan welke factoren moet een goede stand-upper voldoen?
"Hoe leuker het nieuws, hoe lekkerder het schrijven en opvoeren. In mijn geval let ik extra goed op politiek omdat ik dat interessant en leuk vind. Ik probeer aan te sluiten op de gasten die dag bij DWDD aan tafel schuiven. Extra fijn is het als een onderwerp waar ik het over heb, ook in de show is besproken. En dan is er nog het publiek in de studio. Natuurlijk is het belangrijk of mijn grappen goed door hen worden ontvangen."
Waarom heet je show 'Van Nature'?
"Ik ben altijd op zoek naar wat echt is, en wat wij erbij hebben verzonnen. We hebben natuurlijk een hele leuke ingewikkelde wereld gemaakt met politiek en mode en espressoapparaten, maar in de kern zijn we volgens mij nog steeds een stelletje wildkamperende holbewoners. Die het toevallig heel goed voor elkaar hebben (ik vind het heel leuk om dat zo nu en dan nog eens te benadrukken)."
Pieter Derks zal vanaf september 2012 door de Nederlandse theaters touren met zijn show ‘Van Nature’ (een speellijst volgt op zijn site).

Meer over:

stand-up comedy

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA