Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

DWDD Tipt: IDFA 2017

3 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
thumb dwdd tipt idfa
Documentair festival IDFA gaat aanstaande woensdag 15 november van start. Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je een beetje houvast in het uiteenlopende programma? Dan geven we hier zes ‘must-see’ tips van onze filmredacteur Armando. 

Human Flow

Misschien wel de belangrijkste maar in ieder geval een van de bekendste kunstenaars van dit moment: Ai Weiwei. In zijn documentaire ‘Human Flow’ zien we de vluchtelingenproblematiek door zijn ogen. Het bijzondere aan deze film is dat Weiwei niet alleen achter de camera staat, maar ook tussen en naast de vluchtelingen zit. De boodschap is duidelijk: dit zijn geen nummers of statistieken, dit zijn mensen. 

Caniba

Kannibalisme en controverse! Het onderwerp van deze documentaire ligt zo gevoelig dat de producenten geen media-aandacht voor de film wilden. Het is het verhaal van een Japanse man die in 1981 een Nederlandse medestudent in Parijs vermoorde en voor gedeeltelijk opat. Daarna schreef hij een boek en tekende een manga strip erover. Vervolgens werd de man pornoster. Kortom: een opmerkelijke docu. 

Clive Davis: The soundtrack of our lives.

Deze documentaire gaat over dé ontdekker van Janis Joplin, Bruce Sprinsteen, Whitney Houston en nog veel meer grote namen. Zeg maar Stacey Rookhuizen macht 100. Lekker Amerikaans, voorspelbaar tot en met, maar een mooi tijdsbeeld van geschiedenis. 

Risk

Een portret van Julian Assange, deze regisseuse zou je kunnen kennen van haar prijswinnende documentaire ‘Citizen Four’. We zitten dicht op Assange, maar waar er in Citizen Four werd toegewerkt naar een ontmoeting, mist er hier wat, spanning. 

Spielberg

We zien beelden van een jonge Spielberg. Al zijn klassiekers komen voorbij. Verplichte kost voor de filmfan, heel Hollywood doet mee. Na de Weinstein-affaire misschien wel fijn om dit even te zien. Het is een mooi portret en overzicht, maar ook weer erg Amerikaans.

So Help Me God

Maak kennis met Anne Gruwez, Brusselse onderzoeksrechter. Iemand die je niet snel meer vergeet. De gesprekken die zij voert met verdachten zijn haast onwerkelijk. Zo spreekt ze bijvoorbeeld met een prostituee over de wensen van haar klanten en zien we haar huisrat, die ze over haar gezicht laat lopen.
Van woensdag 15 tot 26 november vindt het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats op verschillende locaties in Amsterdam.
Meer DWDD-Extra? Neem  hier een kijkje!

Meer over:

, ,