De Wereld Draait Door

DWDD Tipt: Het IFFR!

30-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Armando_Tipt_IFFR
Gisteravond openende het International Film Festival in Rotterdam , het grootste filmfestival in Nederland. Het 12-daagse festival is dé plek waar tal van nationale en internationale films in première gaan. Van Hollywood-films, tot aan artistieke kunstprojecten en van documentaires tot aan talkshows en feesten: het IFFR heeft altijd een onwaarschijnlijk groot en divers aanbod. 
Om ervoor te zorgen dat jij weet wat je ab-so-luut niet gemist mag hebben dit jaar én zodat je mee kunt praten de komende weken terwijl je in de rij staat te wachten op je organische soja latté, hebben wij aan onze filmredacteur Armando om de 5 ultieme IFFR-tips gevraagd!
1. PROBLEMSKI HOTEL // Regie: Manu Riche
Het zeer actuele maar tegelijkertijd tijdloze Problemski Hotel is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst.
Het vertelt het prachtige liefdesverhaal tussen de buitenlandse fotograaf Bipul en Lidia, tegen de achtergrond van de dagelijkse problemen in een Belgisch asielzoekerscentrum. Het wordt ingehouden gespeeld door fantastische acteurs. 
2. INSIDE THE MIND OF FAVUELA FUNK // Regie: Fleur Beemster, Elise Roodenburg
Twee Nederlandse meisjes zijn de gevaarlijke favela's (sloppenwijken) in Brazilië ingedoken om te filmen wat de rol is van muziek daar. De scene wordt er gedomineerd door mannen en het draait allemaal om seks. Zowel in dans, tekst als cinematografie is deze film pornografisch en expliciet. Het is een waanzinnige kijk in een wereld waar de verhoudingen tussen man en vrouw, rijk en arm en de makers met hun onderwerp prachtig worden weergegeven.
3. ANOMALISA // Regie: Charlie Kaufman
Deze prachtige (voor een Oscar-genomineerde) animatiefilm is de comeback van de beroemde scenarist Charlie Kaufman. Hij is ook verantwoordelijk voor o.a. het scenario van "Being John Malkovich" en "Eternal Sunshine of the Spotless Mind". Een flinke poos was hij uit beeld, vanwege een depressie en behoorlijk slechte recensies, maar nu is hij terug. En hoe. Anomalisa is een te gekke stop-motion animatiefilm, waarin alle mannen en vrouwen exact hetzelfde gezicht hebben, totdat één vrouw afwijkt.. 
4. D'ARDENNEN // Regie: Robin Pront
Deze film is eigenlijk maar in 1 woord te omschrijven: rauw. Het gaat over een slecht afgelopen inbraak, waarbij Dave (één van de twee overvallers) z'n broer Kenneth noodgedwongen moet achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails maar Kenneth is nog steeds een ongeleid projectiel en probeert zijn ex terug te winnen. 
Er wordt waanzinnig goed geacteerd in deze film en hoofdrolspeler Kevin Janssens wordt dan ook wel de nieuwe Matthias Schoenaerts genoemd.
5. GENDER SWAP MACHINE // Randprogrammering
Ja, als je er dan toch bent ga dan meteen even hier naartoe. Even lekker gender swappen, niks mis mee. Met deze Virtual Reality bril kan je eindelijk zelf ervaren hoe het is om de andere sekse te zijn! Kijk voor een preview alvast naar dit filmpje, dan weet je wat je te wachten staat: