Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

DWDD staat stil bij Willem Wilmink

  •  
10-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
Willem Wilmink
In dit seizoen van DWDD komt er met grote regelmaat werk van neerlandicus Willem Wilmink voorbij. Hoewel Wilmink in 2003 op 66-jarige overleed, is hij nog steeds bekend van zijn werk als dichter, schrijver en zanger voor jong en oud. 
Vanaf 1965 schreef Wilmink gedichten, essays, liedjes en proza voor de literaire tijdschriften Tirade, Maatstaf en De Revisor. Zijn literair debuut was in 1966 met de verhalenbundel 'Brief van een Verkademeisje'. Van 1968 tot 1970 was hij de poëzierecensent voor het dagblad De Tijd. Later in zijn carrière schreef hij ook veel kinderboeken. In 1971 was hij de eerste die de term ‘verlosser’ voor Johan Cruijff gebruikte in het gedicht ‘De Heilige Johan’.
Naast het schrijven van artikelen, gedichten en boeken, schreef Wilmink ook liedjes. Zo zijn Hilversum III (een bewerking van een Duits liedje, vertolkt door Herman van Veen), Arm Den Haag (vertolkt door Wieteke van Dort als Tante Lien), De Oude School (vertolkt door cabaretgroep Don Quishocking) en Spelende Meisjes (vertolkt door Boudewijn de Groot) van zijn hand. Willem Wilmink klom soms zelf ook op het podium om zijn liedjes te zingen. Dat deed hij bijvoorbeeld in de jaren negentig met zijn eigen begeleidingsgroep Quasimodo, waarbij hij ook accordeon speelde.
Bekijk hier het gedicht Ben Ali Libi voorgedragen door Joost Prinsen: 
Bekijk hier het liedje Hilversum III door Herman van Veen: 
Bekijk hier een impressie van het liedje Arm Den Haag door Wieteke van Dort als Tante Lien:
De grootste bekendheid verwierf Wilmink met het schrijven voor televisieprogramma’s als Het Klokhuis, Sesamstraat, Kinderen voor Kinderen, De Film van Ome Willem, De Stratenmakeropzeeshow en J.J. De Bom voorheen De Kindervriend. Bij deze programma’s schreef hij veel samen met componist Harry Banninck en werkten ze met artiesten als Hans Dorrestijn, Wieteke van Dort en Joost Prinsen. 
Bekijk hier het liedje Dood zijn duurt zo lang door Tommie van Sesamstraat: 
Bekijk hier het liedje Bacteriën door Edwin Rutten uit Het Klokhuis:
Bekijk het liedje Oorlog door Joost Prinsen uit J.J. de Bom: 
Ga naar de rubriekspagina voor alle items rond Wilmink.