Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Duurzaam op Donderdag: schoenen gemaakt van appels of kauwgom

13 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
www.metronieuws.nl_objectstore_field_image_mt_d4d31428f066869a8c5cefbc7f8a2c50
Het sportmerk Nike maakte deze week bekend de aankomende Olympische Spelen in Tokyo de meest duurzame ooit te willen maken. Dit willen ze onder andere bereiken door met hun producten zo min mogelijk afval te produceren. Zo lanceerden ze een nieuw veganistisch, duurzaam model schoen, gemaakt van bijvoorbeeld plastic waterflessen en fabrieksafval.
Schoenen Nike
Wederom  een groot bedrijf dat zich bezighoudt met het verduurzamen van zijn producten! Vele andere schoenenmerken proberen hun ecologische voetafdruk (pun intended) te verkleinen. Om een schoen duurzaam te maken is het belangrijk om rekening te houden met het productieproces, arbeidsomstandigheden en het materiaal van de schoenen. En met het oog op dat laatste aspect zijn er al veel leuke varianten op de markt. Wij zetten er 'een paar' (sorry) voor je op een rij!

Appel

Het Belgische merk KOMRADS wil schoenen maken die zo min mogelijk impact hebben op de aarde. Daarom maakt het merk sneakers van oude vrachtwagenbanden én van appels. Ja, je leest het goed. Voor de schoenen wordt namelijk een speciaal soort plantaardig leer gebruikt dat voor 50% uit afval van de vruchten bestaat.
oceanblue.nognGEvzurCt

Eucalyptus

In het najaar van 2020 brengt Reebok de eerste volledig plantaardige hardloopschoenen ter wereld uit. Naast veganistisch zijn deze schoenen ook duurzaam, met een rijke materiaalsamenstelling. Ze zijn namelijk gemaakt van eucalyptus, algen, wonderbonen (echt!) en natuurrubber.
reebok-vegan-shoes

Fair Trade

Het Franse merk Veja maakt hun sneakers van biologisch katoen en rubber uit de Amazone. Het bedrijf betaalt daarvoor eerlijke prijzen aan de katoen- en rubberboeren.
download

Autobanden

Misschien ken je ze nog: de Plakkies. Tien jaar geleden startte de TU Delft samen met KidsRights met het maken van duurzame slippers van autobanden uit Zuid-Afrika. 
plakkies
Autobanden belanden jaarlijks in groten getale op de storthoop, en op deze manier kunnen ze hergebruikt worden. Inmiddels worden de Plakkies helaas niet meer verkocht, maar worden er veel andere schoenen verkocht met hetzelfde idee. Bijvoorbeeld Indosole, dat naast het hergebruik van autobanden, hun schoenen en  slippers afwerkt met biologisch katoen, bananenbladeren en gras.
indosole
Indosole 2

Kauwgom

Deze zogenaamde 'Gumshoes' zijn gemaakt van kauwgom dat van de straat is geschraapt. Kauwgom is niet biologisch afbreekbaar en zorgt daarom voor veel vervuiling. Het Amsterdamse bedrijf maakt korrels van weggegooide kauwgom en giet deze vervolgens in de vorm van een schoen. De knalroze schoenen hebben een leuk detail: de gebruikte kauwgom is van de straten in Amsterdam gekrabd, en daarom staat de Amsterdamse plattegrond in de zool gegraveerd.
www.metronieuws.nl_objectstore_field_image_mt_d4d31428f066869a8c5cefbc7f8a2c50
Gumshoe 2

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA