NPO
Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Duurzaam op Donderdag: plastic rietjes zuigen!

16 jan 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Rietjes

Het einde van het plastic rietje

Miljarden worden er jaarlijks weggegooid: plastic rietjes. Amerika alleen is al goed voor 500 miljoen weggegooide plastic rietjes. PER DAG! Het Europees Parlement treft daarom maatregelen: vanaf 2021 zijn rietjes en ander wegwerpplastic verboden. Zo mogen bijvoorbeeld ook plastic bestek, wegwerpborden en plastic ballonstokjes niet meer gebruikt worden binnen de EU.

Veel grote bedrijven gaan al volop mee met dit idee. IKEA heeft bijvoorbeeld al het wegwerpplastic al in de ban gedaan, en ook Starbucks en McDonalds hebben aangekondigd te stoppen met plastic rietjes en wegwerpbekers.

Plastic rietjes zijn vervuilend, maar wel handig. Of gewoon gezellig. Daarom hieronder een aantal voorbeelden van duurzame alternatieven:

Inklapbaar rietje van staal.
Superhandig en ook meteen het rietje met de leukste campagne: ‘Final Straw’. Een Kickstarter-campagne leverde 1,8 miljoen op, mede dankzij onderstaande grappige video. Inklapbaar, van staal, geleverd met handig doosje voor aan je sleutelbos én schoonmaakborsteltje! Er zijn ook een heleboel niet inklapbare stalen rietjes verkrijgbaar.
Rietjes van glas
Niet erg geschikt voor kleine kinderen of in de Mac, maar wel stylish en zelfs feestelijk: al dan niet gekleurde glazen rietjes. Vinden we eigenlijk zelfs chiquer dan plastic. Bijvoorbeeld deze van Simply Straws.  

Zomers bamboe
Ideaal om op een paradijselijk strand je kokosnoot leeg te drinken! Al in 2012 introduceerde het bedrijf Bambu het bamboerietje. Geen wegwerpmodel, maar echt bedoeld om te hergebruiken, inclusief schoonmaakborstel. 

Straws van stro
De rietjes van Straw bij Straw zijn gemaakt van overgebleven graanstengels. Na de graanoogst blijven de stengels achter op het land. Die worden verzameld, met de hand gesneden en gesteriliseerd. Helemaal natuurlijk.

Eetbare rietjes
Het Spaanse merk Sorbos maakt deze 100% afbreekbare en milieuvriendelijke drinkrietjes, gemaakt van suiker, water, maiszetmeel en gelatine. Ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Barcelona. Het rietje lost niet op in het drankje en blijft tot 40 minuten in zijn oorspronkelijke vorm. En het leuke is dat ze smaak afgeven: kaneel, groene appel, gember, citroen, chocolade, neutraal, limoen en aardbei. De rietjes kunnen bedrukt worden met tekst of logo.

Herbruikbare siliconen rietjes
Voor sommigen, bijvoorbeeld mensen met een beperking, zijn rietjes een noodzaak. Bovenstaande rietjes zijn niet flexibel of bestand tegen hitte. Daarom zijn rietjes van siliconen wellicht een uitkomst. Heel vaak opnieuw te gebruiken en geleverd met schoonmaakborsteltje. Als dat geen oplossing is moeten zij plastic wegwerprietjes kunnen blijven gebruiken en moet er een uitzondering in de EU-wet worden opgenomen. 
9200000103062989

Meer over:

,