NPO
Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Dit zijn Tim Knols favoriete foto's

1 feb 2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2 keer bekeken
Torre Florim
Donderdag was Tim Knol te gast. Hij heeft net een nieuw album uitgebracht: 'Cut the Wire', maar daarvoor was het even stil rond de zanger. Hij was bezig met zijn andere passie: fotograferen. Wij vroegen Tim welke foto's hij het meest geslaagd vindt. Hieronder zijn top vijf:

Steven Van Zandt

Zandt
“Mijn absolute favoriet is deze foto van Steven Van Zandt, ook bekend als Little Steven. Hij is gitarist in de band van Bruce Springsteen en acteur. Ik was gevraagd om te fotograferen voor een boek over vinylplaten: Passion for Vinyl . In het hotel kreeg ik vijf minuten met de man. Hij kwam die ruimte binnenlopen en ik dacht gek genoeg: ‘Wow, Ik sta nu oog in oog met Silvio van The Sopranos!’. Ik heb 20 foto’s gemaakt. Hij begreep het gewoon, hij ging zitten en wist wat hij moest doen. Hij heeft een karakteristieke kop. Als je dat niet hebt, wordt een portretfoto gewoon heel moeilijk.”
“Deze foto is in zwart-wit. Ik maak van tevoren nooit een keuze, ik kijk gewoon wat het beeld vraagt. Soms zwart-wit, soms is kleur gewoon mooier. Maar ik merk dat ik de laatste tijd weer meer voor zwart-wit kies. En dat doe ik ná het maken van de foto. Voorheen was ik groot fan van analoge fotografie. Maar ik heb een paar maanden geleden mijn analoge camera’s weggedaan en werk nu helemaal digitaal. Ook omdat ik nu weet hoe ik met Photoshop mijn eigen stijl kan creëren, die ik eerst dankzij de analoge camera kreeg. Ik gebruik nu twee camera’s: een full-frame Nikon D800, maar vooral de Fujifilm X-T2. Daar kan bijvoorbeeld ook mijn analoge Leica-lens op.”

Ian MacKaye

“Ik mocht voor datzelfde vinylboek naar Amerika. In Washington mocht ik de legendarische Ian MacKaye fotograferen en ik ben echt trots op die foto. MacKaye is een oude punker, frontman van invloedrijke bands als Minor Threat en Fugazi, grondlegger van de ‘straight-edge’: kort gezegd de ideologie die drank- en drugsgebruik afwijst en onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft. Hij was en is een icoon in de scene."
"Grappig is dat hij in zijn leven nog nooit verhuisd is, hij woont in een oud pand waar in de kelder een heleboel legendarische platen opgenomen zijn. Een prachtige plek met veel geschiedenis, uniek om daar te mogen zijn. Hier kon ik alle tijd nemen, hij was heel relaxed. Op het podium echt een beest, maar in het echt heel vriendelijk, doch enigszins afstandelijk. Ik ga dan niet proberen om daar doorheen te breken met allerlei trucjes. Als muzikant moet ik zelf ook vaak op de foto, soms proberen fotografen je de meest krankzinnige dingen te laten doen. Ik probeer het juist zo naturel mogelijk te houden en zo min mogelijk te sturen. Laatst vroeg een fotograaf of ik mijn hoofd 2 mm wilde draaien. Dat lukte natuurlijk niet, uit frustratie heb ik toen mijn hoofd maar helemaal omgedraaid.”

Torre

“Omdat ik zelf muzikant ben, ken ik ook al veel mensen die ik op de foto zet. Derde favoriet is Torre Florim. Deze foto lukte omdat we al een band hebben. Hij was totaal op zijn gemak.”

Meindert Talma

“Hetzelfde geldt voor de foto van Meindert Talma. Een fantastisch figuur, maar niet de makkelijkste om op de plaat te zetten. Het was mijn eerste foto voor muziekblad Oor. Zij wilden hem van top top teen op de foto, maar hij is 2 meter 10 ofzo. Het is leuk dat je door zo’n opdracht gedwongen wordt een andere foto te maken, dan je zelf zou doen.” 
"We waren gewoon een beetje aan het praten over muziek en ondertussen maakte ik foto’s. Ik neem ook nooit een visagist of belichter mee, dan blijft het intiem. Ik wil een moment pakken en wil mijn beelden niet extreem stileren. Het is wat het is.”

Rosa van Leeuwen

Als laatste: deze foto van actrice Rosa van Leeuwen. Zij is de vriendin van Djurre de Haan, oftewel Awkward i, en die ken ik goed. Zij is heel fotogeniek, dat is fijn fotograferen. Het is niet zo dat ik altijd op zoek ben naar een esthetisch plaatje, ook in lelijkheid kan schoonheid zitten. Maar sommige mensen hebben gewoon geen kop voor een foto (lacht). Dan lukt het gewoon niet om er een plaatje van te maken. Ik bedoel dat ze dan te gespannen zijn, of onzeker en dan kan fotografie echt genadeloos zijn. Uitstraling is alles.
Op de foto heeft Rosa haar ogen net dicht en weer open gedaan. Een beetje vreemde, maar hele toffe foto.
Meer fotografie van Tin Knol? Check zijn site of Instagram .

Meer over:

, , , ,