De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Vijf hits van Harrie Jekkers

06-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3445 keer bekeken
  •  
harrie jekkers
Harrie Jekkers was te gast. Hij maakt al sinds eind jaren '70 liedjes als solo-artiest, in de band Klein Orkest of hij schreef ze voor anderen. In DWDD speelde hij het prachtige 'Ik hou van mij'.
Jekkers speelde vóór de uitzending 'Zo mooi':  
En ook 'Jolande' mocht niet ontbreken:
Wij zetten nog vijf van zijn beste liedjes op een rij:  
De Kerstezel
De meeste mensen kennen dit liedje wel in de bewerking van Kinderen voor Kinderen uit 1990. Het gaat over de eerste keer dat Harrie verliefd werd, toen hij een puber was. Maar het was niet makkelijk om iets met zijn verliefdheid te doen. “Ik zag er op m’n 13 de niet uit joh. Ik had een soort bivakmuts van acné op”, zei Jekkers over het liedje in een voorstelling. Maar het autobiografische verhaal van ‘De Kerstezel’ werd uiteindelijk een persoonlijk succes want “het is een lied over een geslaagde kalverliefde”, aldus Jekkers.
Laat Mij Maar Alleen
In 1978 richtte Harrie Jekkers de band het Klein Orkest op. Eén van de grootste hits van het Klein Orkest was ‘Laat Mij Maar Alleen’, dat in 1982 werd uitgebracht en de debuutsingle van de band werd. Alle vier de leden van de band schreven mee aan dit nummer. Het liedje gaat over de beslommeringen in een relatie.
Koos Werkeloos
Klein Orkest stond vanaf het begin bekend als band van de protestliederen. Het nummer ‘Koos Werkeloos’ gaat over Koos die zich afzet tegen de maatschappij en er bewust voor kiest om werkloos te blijven. Het liedje werd uitgebracht in 1983.
O, o, Den Haag
Het liedje ‘O, o, Den Haag’ werd onder de naam Harry Klorkestein (anagram van Klein Orkest) in 1983 uitgebracht. Het nummer werd door Harrie Jekkers geschreven omdat zijn vriend journalist, tv-presentator én mede-Hagenees Cees Grimbergen 30 jaar oud werd. O, o, Den Haag begon een eigen leven te leiden omdat het liedje was ingezongen door Harrie, maar een geluidstechnicus werd er - onder de naam Harry Klorkestein -  uiteindelijk bekend mee omdat hij het playbackte bij de grote muziekprogramma’s van dat moment. Harrie Jekkers vertelde het achterliggende verhaal van het liedje bij Omroep West .
Over De Muur
Het bekendste liedje van Klein Orkest én Harrie Jekkers is 'Over De Muur'. Hij zei daarover in 2016 in Top 2000 A Gogo : “Ze hebben me gevraagd om een lied te schrijven voor die vredesbeweging (Vredesdemonstratie op het Malieveld in Den Haag in 1983). Toen kregen we marsmuziek thuis, toen zei ik: ik heb daar geen zin in om daar muziek op te maken. Toen hebben wij zelf een liedje gemaakt dat wel mooi was voor deze gelegenheid. […] Iedereen zegt dat het een links actielied is, maar dat is het helemaal niet. Het is een beschrijving van de twee systemen die de wereld toen beheersten, en wat de voordelen en de nadelen daarvan zijn. Dáár heeft iedereen werk, maar mag niet iedereen zeggen wat ie vindt. Híer mag iedereen zeggen wat ie vindt, maar heeft niet iedereen werk.”
Meer Extra? Ga naar de  rubriekspagina
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.