De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

De twee kanten van Stephen Fry

07-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1547 keer bekeken
  •  
stephen fry
In DWDD Heimwee: ‘Hier is … Adriaan van Dis’ deze keer Stephen Fry. Op persoonlijk vlak is het geen geheim dat hij lijdt aan een bipolaire stoornis. In zijn media-optredens heeft hij ook duidelijk twee kanten: een grappige en een serieuze.
Kijk hier het gesprek met van Dis terug. 
Stephen Fry is een Britse schrijver, acteur, programmamaker én comedian. Hij werd begin jaren '80 bekend door het komische duo ‘Fry and Laurie’, met collega-acteur/comedian Hugh Laurie. De twee kennen elkaar al sinds hun studietijd in Cambridge. Fry zei in 2015 tegen Digital Spy over zijn samenwerking met Laurie: “De tijd dat ik shows deed met Hugh was de leukste tijd van mijn leven. […] Hij is iemand die speciaal op de wereld is gezet om met mij te werken. En ik hoop dat hij hetzelfde voelt voor mij.” Het duo was vooral in de jaren ‘80 en ’90 actief.
Rowan Atkinson
Fry en Laurie werkten ook nauw samen met komiek Rowan Atkinson (beter bekend als Mister Bean); bijvoorbeeld in de serie ‘Blackadder’. Onderstaand fragment speelt zich af in de 18 e Eeuw en gaat over een bezoekje van de hertog van Wellington (tevens Brits militair leider), aan prins Blackadder. De hertog (gespeeld door Stephen Fry) begrijpt nog niet dat de omgangsvormen met bediendes zijn veranderd.
QI
'QI', oftewel Quite Interesting, is een komische kennisquiz op de BBC. Vanaf het begin in 2003 tot en met oktober 2016 werd het programma gepresenteerd door Fry. In de quiz worden de punten niet toegekend aan de hand van correctheid van de antwoorden, maar vooral voor hoe interessant of grappig ze zijn. Antwoorden die voor de hand liggen, maar fout zijn, leveren strafpunten op.
"90% homo"
Voor de BBC maakte Stephen Fry ook enkele series, waaronder één over homoseksualiteit en homofobie getiteld ‘ Out there ’. Fry, die zegt "90% homo" te zijn, vertelt in zijn autobiografie dat hij twee keer op een vrouw verliefd is geweest. "Ik ben behoorlijk homo, maar soms komt er een vrouw op mijn pad die in die 10% valt", zei Fry over zijn geaardheid. Eén daarvan is schrijfster Caroline Oulton, en de andere is Sunetra Sastry. Laatstgenoemde kende hij van de set van ‘Blackadder’, maar ze werd uiteindelijk de vrouw van Rowan Atkinson. Fry was wel getuige op hun bruiloft. 
Prostaatkanker
In februari 2018 maakte hij bekend dat hij lijdt aan prostaatkanker en hij is daar ook voor geopereerd. Hij vertelde erover op YouTube. 
Stemmingswisselingen
Fry heeft een bipolaire stoornis. Nadat hij in 1995 midden in een optreden niet verder kon spelen en van het podium liep, stelde een arts de diagnose. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar voor de eerste keer – op m'n 37e – kreeg ik van een arts de diagnose dat ik mijn hele leven extreme stemmingswisselingen had”, zei Fry op tv. Rond de ontdekking van zijn ziekte maakte hij in 2006 voor de BBC de serie ‘The secret life of the manic depressive’, waarin hij ook ingaat op zijn zelfmoordpoging. 
'Prince Albert'
Fry is ook een graag geziene gast bij talkshows waaronder die van Graham Norton. In onderstaand fragment vertelt hij aan Graham dat hij aan Prince Charles heeft uit moeten leggen wat een ‘Prince Albert’ is.
Twitteraar
Naast de vele dingen die duizendpoot Stephen Fry doet, vindt hij ook nog tijd om te twitteren. Hij was één van de eerste beroemdheden die het platform omarmde, hij kon daar bijvoorbeeld zijn activistische kant laten spreken. Zijn account heeft meer dan 13 miljoen volgers. Ook aan tafel bij Adriaan van Dis komt het sociale medium ter sprake. Onlangs twitterde hij een fragment van het Nederlandse satirische programma Jiskefet. 
Damn, we're busted. The Dutch have understood how our sport works - https://t.co/VeSagepJWO
Auteur
Sinds begin jaren negentig schrijft 'public intellectual' Fry boeken, die worden geroemd om hun humor en taalgebruik. Zowel fictie als non-fictie, waaronder zijn autobiografie, die vanaf 1997 in segmenten verschijnt. In de uitzending met Van Dis bespreekt Fry onder andere zijn nieuwe boek ‘Mythos’, waarin hij verhalen uit de Griekse mythologie met een hedendaagse twist vertelt.
Klik hier en bekijk wat Adriaan van Dis zei over Stephen Fry.
Meer literatuur? Klik hier en bekijk alle gesprekken en extra informatie over de boeken van de maand terug op de overzichtspagina.
Meer Extra? Ga naar de rubriekspagina
Delen: