Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De opmerkelijkste carrièreswitches van voetballers

22 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
team gullit
Topvoetbal kun je maar tot een bepaalde leeftijd professioneel beoefenen; daarna ben je te oud en begint zelfs voor de allerbeste spelers het echte leven. Onlangs werd bekend dat Ruud Gullit zich gaat richten op de game-industrie, maar er zijn meer voetballers die een opvallende ruil in hun loopbaan hebben gemaakt. We kennen al vele oud-profs die voor tv wedstrijden gaan analyseren, zoals Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonck en Wim Kieft. Sommigen gaan de muziek in, zoals Glen Helder, Royston Drenthe en John de Bever. Wij stelden op (min of meer) willekeurige volgorde een opvallend overzicht samen van carrièreswitches van ex-voetballers; de lijst liep van uitgever en condoomfabrikant tot Hollywoodster en politicus. 
10. Regi Blinker (1969) - Ex-Feyenoorder die na zijn actieve loopbaan in 2003 niet helemaal afscheid nam van het leven als voetballer. Hij werd uitgever van lifestyle magazines  voor de professionele voetbalwereld. Uitgeverij Life After Football is tot een multimediaal platform uitgegroeid.
frank rijkaard
9. Frank Rijkaard (1962) en Demy de Zeeuw (1983) - De oud-middenvelders van Ajax gingen na hun voetbalcarrière eigenlijk dezelfde kant op; ze gingen (wel apart van elkaar) de modewereld in. Rijkaard kwam na het winnen van de Champions League met Ajax in 1995 al vrij snel met zijn onderbroekenlijn Underjeans aan de slag; dat hij in 1997 alweer verkocht. Demy de Zeeuw (o.a. AZ, Ajax en Spartak Moskou) deed in 2013 ongeveer hetzelfde. Samen met Gregory van der Wiel (o.a. Ajax en PSG) en Eljero Elia (o.a. Twente en Feyenoord) kwamen zij met een eigen kledingmerk genaamd Balr. De overstap is niet geheel onverdienstelijk gebleken met een omzet van 17 miljoen over 2017. 
8. Hakan Şükür  (1971) - De voormalig voetballer van Galatasaray en Internazionale had na de sport politieke aspiraties. In 2011 werd hij lid van het Turkse parlement waar hij zich bezighield met sport- en jeugdzaken. Inmiddels is hij weer uit de Turkse politiek gestapt. Vorig jaar werd hij aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan, hij zou banden hebben met de Gülen-beweging en zou daarom betrokken zijn bij de coup van 2016. Şükür woont al lange tijd in Amerika.
vinnie jones
7. Eric Cantona (1966) en Vinnie Jones (1965) - Cantona, de Fransman die met name bekend is van Manchester United, vond het leven in de spotlights te leuk om er helemaal afstand van te doen. Toen hij bijna stopte met voetballen, speelde hij in 1995 in zijn eerste speelfilm. Daarna volgden er nog tientallen. De bikkelharde verdediger Vinnie Jones (van o.a. Wimbledon en Leeds United) bewandelde hetzelfde pad. Hij heeft inmiddels vele filmtitels op zijn naam staan waarvan er enkele echte blockbusters te noemen zijn zoals 'Lock, Stock And Two Smoking Barrels, 'Snatch', 'Gone in 60 Seconds' en 'X-Men: The Last Stand'. 
6. Andy van der Meyde (1979) - Na een vlammende start bij Ajax raakte zijn loopbaan in het slop. In 2012 kwam daar verandering in toen er een biografie over hem verscheen met de titel 'Geen genade'. Mede door dat succes kreeg hij op SBS een reallifesoap. Tegenwoordig doet hij intensief aan kickboksen. 
faustino asprilla
5. Faustino Asprilla (1969) - In de jaren negentig maakte de Colombiaan furore bij Parma en Newcastle United. Tegenwoordig doet hij iets anders; onder de naam 'Tino' heeft Asprilla een condoomlijn uitgebracht. En ja, ze hebben een smaakje. 
4. David Ginola (1967) - Hij werd bekend als speler bij The Spurs en PSG. Nadat hij zijn klossen aan de wilgen hing, richtte hij zich op het maken van wijn. Ginola investeerde in een exclusieve wijngaard in Zuid-Frankrijk en viel in de prijzen met zijn Coste Brulade.
3. Tim Wiese (1981) - Deze Duitse keeper was het leeghouden van het doel bij onder andere Hoffenheim en Werder Bremen beu. In 2016 maakte hij de overstap van voetbal naar het professioneel worstelen. Bij de WWE gaat hij Tim  "The Machinegun" Wiese door het leven. 
2. Gabriel Batistuta (1969) - De Argentijnse goalgetter van onder andere Fiorentina en het Argentijns elftal bleef tot 2004 voetballen. 'Batigol' werd daarna onder andere professioneel polospeler en hij had een groot bouwbedrijf. 
1. George Weah (1966) - Hij werd de eerste Wereldvoetballer van het jaar van Afrika. Zijn hoogtijdagen als voetballer lagen vooral bij AC Milan en Chelsea. Toen hij stopte met voetballen ging hij niet achter de geraniums zitten. Sinds 2005 was hij namelijk bezig om president van zijn thuisland Liberia te worden. Uiteindelijk is die droom in 2017 uitgekomen. 
Bekijk hier het gesprek met Ruud Gullit:

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA