De Wereld Draait Door

De cabaretiers van Kopspijkers over hun favoriete imitaties

06-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2014 keer bekeken
  •  
kopspijkers-357740
In 2001 stond Kopspijkers op een kruispunt. Het programma had drie zeer succesvolle jaren achter de rug en had net met de volledige cast een nummer 1-hit gescoord met het satirische nummer 'One Day Fly'. Een perfect hoogtepunt om op te stoppen, vonden cabaretiers Peter Heerschop, Hans Sibbel en Viggo Waas, die wekelijks aan tafel de week doornamen. De leegte die zij achterlieten werd gevuld met imitaties van bekende gezichten uit het nieuws. Een meesterzet, zo zou later blijken. 

Ter ere van DWDD Heimwee: Kopspijkers, vroegen wij 'shapeshifters' Paul Groot, Sanne Wallis de Vries, Mike Boddé, Owen Schumacher en Martine Sandifort naar hun favoriete karakters en karikaturen uit die tijd.

Paul Groot

"Ik vond Mat Herben van de LPF altijd heel leuk om te spelen. Omdat het zo’n per ongeluk omhoog gevallen kleurloze vliegtuigspotter was, die graag in de smaak wilde vallen. Dus hij nam altijd saucijzenbroodjes of puddingbroodjes of wat dan ook mee, om de mensen aan tafel te pleasen. Ik vind rekwisieten altijd lekker. Ook als ze niet eetbaar zijn."

"Een van de gaafste dingen die we hebben gedaan was BZN in Bagdad. Het idee kwam van regisseur Hans Riemens. Woensdag rond de lunch hebben we de teksten bedacht, ’s middags tegen vieren ging Mike Boddé de studio in om de muziek te maken. ’s Avonds alles inzingen. Vermoedelijk ’s nachts monteren en mixen, en de volgende dag alles voor een green screen opnemen. En daarna ging Chris Roest er op los in de beeldmontage. Heerlijke outfits van Gert Jan Peer, Head Affairs voor de make up. Blijft leuk, ook na jaren. En in de conclusie van het filmpje ’There is always another Saddam diddy-dum diddy-dum' heeft BZN helaas gelijk gekregen."

Sanne Wallis de Vries

"Het ligt natuurlijk voor de hand, maar Koningin Beatrix was wel echt mijn favoriet om te spelen, omdat ik ook altijd een beetje het idee had dat ik haar echt voelde. Dan werd ik haar - ik had haar stem en het leek ook goed - en dan dacht ik: Wat is ze alleen!

De teksten waren altijd fantastisch geschreven daar ik heb ik verder niks aan bijgedragen, maar het was heerlijk om haar te spelen. Zowel in een becommentariërende rol als op een grappige manier. Ik vond het fijn om haar een stem te geven op een of andere manier, want zij mocht zich nooit ergens over uitlaten. Dus dan hadden wij er voor gezorgd dat ze toch iets kon zeggen. Ik hoopte altijd maar dat ze het zelf ook een beetje leuk vond. Het was heel tof toen ze - in de tijd dat er vanuit de politiek veel kritiek kwam op onze satire van het koningshuis - zei daar geen last van te hebben. Toen dacht ik helemaal: Ze kijkt naar ons!"

"Wat ik in het algemeen heel fijn vond aan die tijd is dat er toen echt een andere sfeer was in Nederland. Links én rechts werd te kakken gezet. Zonder dat we mensen persoonlijk gingen kwetsen of affakkelen, waren het goeie satirische grappen over de politiek. En zowel de LPF, als de VVD als GroenLinks was het haasje, we hebben niemand ontzien. Daarvan heb ik altijd wel gedacht dat dat heel verfrissend en bevrijdend was. En het zorgt voor de lach die je wilt hebben aan het eind van de week, namelijk dat het oplucht. Dat gebeurt eigenlijk helemaal niet meer. Ik mis het zelf ook heel erg. Ik mis sowieso goeie satire, maar ook de opluchting is er niet meer. Alles wordt alleen maar extra gespannen de hele tijd. Satire kan in elke tijd, dus ik vind het te gek dat we dit nog een keer mogen maken, maar ik zou het het liefst elke week doen."

Mike Boddé

"Ik vond burgemeester Opstelten het leukst om te doen. Vooral omdat ie eigenlijk niet goed leek,

maar desondanks heel grappig was."

 

"Mijn favoriete moment is ook met een van mijn karakters. Het moment dat blijkt dat Frans Bauer nog in Sinterklaas gelooft."

Owen Schumacher

"Ik vond de jongensachtige types als Jan Peter Balkenende en Frank de Grave altijd heel leuk om te doen. Al begreep ik later dat zeker die laatste daar veel last van heeft gehad. Vooral zijn familie. Zijn kinderen werden op school op de imitaties aangesproken, zelfs door leraren. Dat had ik me eigenlijk nooit gerealiseerd. Zo is het idee voor 'Ik was jou' ontstaan. Een podcastserie voor Radio 1 en Omroep Max waarvoor ik elf mensen heb geïnterviewd die ik eerder speelde."

"Wie ik ook fantastisch vond om te spelen was Prins Bernhard, die stem. Een echte bad guy. Het was leuk om hem zo onsympathiek mogelijk te maken."

Martine Sandifort

"Ik speelde Patty Brard graag. Doodvermoeiend, vooral vanwege haar schreeuwstem, maar ook erg lekker om te doen. Alles op hysterie, ordinair, grenzeloos! Toen was ze nog erg uitbundig. Ik zou haar nu niet meer zo kunnen spelen want ze lijkt een stuk rustiger geworden."
"Ook prinses Margarita was leuk om te doen. Ik speelde haar heel ingetogen, klein, dramatisch. Als een slachtoffer. Vooral het fragment met “aluminiumfolie” wat ze moeilijk vond om te zeggen is mijn favoriet.
Toen kwam een aantal cabaretiers en Jack zelf niet meer bij. Erg leuk dat ik dat teweeg bracht."
Zaterdag 7 december: 'DWDD Heimwee: Kopspijkers', 21:30, NPO 1.
Delen: