Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De bizarre rituelen van Rafael Nadal

5 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1080 keer bekeken
Nadal flesjes
Acht van de tien topsporters voeren een vreemd ritueel uit bij belangrijke wedstrijden. Vaak stiekem, want je wilt natuurlijk niet zwak overkomen op je tegenstander. Cruijff moest altijd rugnummer 14 hebben en spuugde zijn kauwgumpje op de helft van de tegenstander uit, de Braziliaanse voetballer Eder Loko plast voor elke wedstrijd in zijn voetbalbroekje (hoe zou dat bekend geworden zijn?) en Naomi van As moest altijd eerst haar linker scheenbeschermer aantrekken en daarna de rechter.
Vanavond is Richard Krajicek te gast over de film Borg/McEnroe. McEnroe was niet van de rituelen, die begon gewoon te schelden. Borg daarentegen liet voor al zijn Wimbledon wedstrijden een baard staan en dat leverde hem wel vijf Wimbledon-zeges op rij op. Maar hoe is dat tegenwoordig? We kijken even naar de tennisser met de beroemdste en meest uitgebreide rituelen: Rafael Nadal.
Nadal loopt nooit over de witte lijnen van het veld, aanraken brengt ongeluk, en zet altijd zijn rechtervoet eerst. Verder zet hij altijd twee waterflesjes klaar, op precies dezelfde manier. Eén met koud en één met lauw water. De etiketten horen in de richting van zijn eigen baseline te staan. Tijdens de baanwissel neemt hij uit elk flesje een slok. Bij het terugzetten moet de afstand tussen de flesjes precies gelijk blijven.
Nadals sokken moeten gedurende de hele wedstrijd tot precies dezelfde hoogte opgetrokken zijn. Bij de serve plukt hij altijd aan zijn neus, doet zijn haar achter zijn oren en doet z’n broek goed. Kijk voor het bijna volledige overzicht het onderstaande filmpje:
Onderzoek laat zien dat sporters die een bepaalde routine hebben wel degelijk beter presteren, zegt sport- en neuropsychoog Patrick van der Molen. Daarom leren veel topsporters een pre- en een post-performance routine; een set van handelingen die hen een bepaalde focus geeft zodat ze zich beter kunnen concentreren of met een verlies om kunnen gaan. Sommige experts stellen echter dat Nadal echt aan dwangneuroses lijdt, maar dat spreekt hij zelf met klem tegen. En het kan geen toeval zijn dat hij nog altijd ’s werelds beste tennisspeler is… 
Meer Extra? Ga naar de  rubriekspagina

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA