De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

De beste series from Down Under

07-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2790 keer bekeken
  •  
Flying_Doctors_1
Wie is er niet groot mee geworden? Australische dramaseries op de Nederlandse televisie. Van the Flying Doctors, tot Neighbours, Heartbreak High en Please Like Me. We doen een rondje langs memory lane (en Ramsey Street) en zetten de leukste series from Down Under voor je op een rij.

Neighbours

In de soapseries Neighbours volg je de levens van de bewoners van Ramsay Street, een doodlopende straat in Erinsborough, een fictieve voorstad van Melbourne. De serie werd in de jaren '90 uitgezonden door VARA en KRO, maar omdat de serie maar twee of drie keer per week werd uitgezonden, volgden veel Nederlanders de serie op de BBC of 'De Belg'. De serie loopt tot op de dag van vandaag en wordt over de hele wereld uitgezonden. Veel beroemdheden maakten er hun acteerdebuut, zoals bijvoorbeeld een piepjonge Kylie Minogue:

Flying Doctors

In de jaren '80 maakte de wereld kennis met de bewoners van het fictieve stadje Coopers Crossing (dat overigens echt bestaat, Minyip heet en 300 km ten noordwesten van Melbourne ligt, in de staat Victoria). In meer dan 50 landen werd gekeken naar The Flying Doctors, met dokter Tom Callaghan (Andrew McFarlane), dokter Chris Randall (Liz Burch), dokter Geoffrey Standish (Robert Grubb) verpleegster Kate Wellings (Lenore Smith), piloot Sam Patterson (Peter O'Brien), garage-eigenaar Emma Plimpton (Rebecca Gibney), radio-operator D.J. (George Kapiniaris), politieagent Sergeant Jack Carruthers (Terry Gill), winkeluitbaatster Violet Carnegie (Pat Evison), grootgrondbezitter en parlementslid George Baxter (Bruce Barry) en pub-uitbaters Vic en Nancy Buckley (Maurie Fields en Val Jella). 

The Secret Life of Us

The Secret Life of Us volgt een groep twintigers die allemaal in dezelfde flat in st. Kilda wonen, in een buitenwijk van Melbourne. De serie werd in Australië uitgezonden van 2001 tot 2006, en was in Nederland te zien bij Yorin (voorheen Veronica). 

Skippy

Skippy the Bush Kangaroo was een Australische jeugdserie uit de jaren zestig (1966-1968), die nog tientallen jaren zou worden uitgezonden over de hele wereld. Skippy volgt de avonturen van de gelijknamige oostelijke grijze reuzenkangoeroe en zijn baasjes. Het verhaal speelt zich af in het fictieve 'Waratah National Parc' bij Sydney en is opgenomen in Duffys Forest, vlak bij Sydney. Skippy de kangaroe was de Australische tegenhanger van de Amerikaanse dolfijn Flipper en de hond Lassie. Hoewel kinderen hem vandaag de dag waarschijnlijk niet meer zullen kennen, blijft hij voortbestaan als naamgever van de skippybal.

Heartbreak High

Heartbreak High volgt het leven van de leerlingen en docenten van Hartley High, een middelbare school in een multiculturele wijk in Sydney. De serie is een spin-off van de Australische film The Heartbreak Kid (1993) en werd in Nederland uitgezonden door de VARA. De serie was enorm populair, wat tot hysterische taferelen leidde voor de acteurs. Zo vertelt Callan Mulvey, die Bogdan Drazic speelde, deze week in the Guardian. Het succes van de serie vormde mogelijk de inspiratie voor de Nederlandse schoolserie Fort Alpha.

Police Rescue

Na het succes van The Flying Doctors was wel duidelijk dat de wereld gek was op Australische reddingswerkers. In de jaren '90 werd er dan ook massaal gekeken naar Police Rescue, een serie over reddingswerkers in Sydney. De helden bevrijden elke aflevering slachtoffers van allerlei ongelukken uit hun benarde posities. Hoewel er in de loop der jaren veel acteurs komen en gaan, blijft het verhaal zich concentreren op Angel (Steve Bastoni), Sergeant Steve 'Mickey' McClintock (Gary Sweet) en Constable/Sergeant Georgia Rattray (Sonia Todd).

McLeod's Daughters

McLeod's Daughters is een van de meest succesvolle series op Australische televisie ooit en werd in meer dan 100 landen uitgezonden. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1996 en draait om de zussen Claire (Lisa Chappell) en Tess McLeod (Bridie Carter). De zussen zijn apart van elkaar opgegroeid, maar als hun vader, Jack McLeod overlijdt, erft iedere zus een deel van de boerderij Drovers Run. De vrouwen besluiten samen de boerderij te runnen, wat tot veel weerstand leidt bij hun ouderwetse buren.

Sons and Daughters

Neighbours was niet de enige Australische soapserie die in Nedreland werd uitgezonden. De TROS zond in de jaren '80 ook Sons and Daughters uit. Het verhaal draait om de eenvoudige arbeiderszoon John Palmer (Peter Phelps) uit Melbourne die, op de vlucht voor een moordbeschuldiging, naar Sydney trekt en daar verliefd wordt op de rijke Angela Hamilton (Ally Fowler). Trouw aan het klassieke soapplot blijkt vervolgens dat zij broer en zus zijn, een tweeling zelfs, gescheiden bij de geboorte en afzonderlijk grootgebracht.

Please Like Me

Please Like Me is het laatste wereldwijde Australische televisiesucces. De komische dramaserie die geschreven werd door hoofdrolspeler Josh Thomas volgt het leven van Josh, vanaf het moment dat zijn vriendin hem dumpt omdat hij homo is. De serie gaat om een liefdevolle manier om met gevoelige onderwerpen als de 'coming out' en suïcidale depressie. Ook comedyster Hannah Gadsby speelt in de serie en heeft vanaf het allereerste moment de beste teksten.
Delen: