Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De beste quotes van Jan Wolkers

18 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
thumb jan wolkers
Dat beeldhouwer, schrijver en kunstenaar Jan Wolkers een bijzondere man was wisten we al langer. We blikken terug op zijn opmerkelijkste uitspraken. 
Jan Wolkers werd geboren in Oegstgeest als het derde kind uit elf. Zijn ouders waren erg gereformeerd, hier nam hij later afstand van. Wolkers was niet goed op school, hij probeerde het op de mulo maar werd hier snel weggestuurd. Hij ging werken in zijn vaders kruidenierswinkel. Ook was Wolkers dierenverzorger in het laboratorium van de Universiteit van Leiden, was hij tuinman en schilderde hij landschappen. 
Wolkers 4
Tijdens het eerste deel van de Tweede Wereld oorlog werkte Wolkers als jongste bediende in het distributiekantoor van Oegstgeest, later dook hij onder. Op een gegeven moment begon Wolkers met schilderlessen, dat deed hij aan de schilderacademie: 'Ars Aemula Naturae' in Leiden. Tegen het einde van de oorlog woonde Wolkers in Parijs.
 Wolkers trouwde in totaal drie keer, in 1947 trouwde hij met Maria de Roo, ze kregen samen 3 kinderen: Eric, Eva en Jeroen. Eva overleed op 2-jarige leeftijd door een ongeluk in bad. Hierover schreef Wolkers later de roman De Roos van Vlees (1963).
Wolkers 3
 In 1958 trouwde Wolkers, in Frankrijk, met Annemarie Nauta. Hun huwelijk was van korte duur. Annemarie was zijn inspiratie voor de hoofdpersoon Olga in Turks Fruit. De kanker en het overlijden van Olga symboliseerde de tijd die Wolkers doormaakte na het beëindigen van de relatie met Nauta. 
Wolkers 2
In 1963 leerde Wolkers de toen 17-jarige Karina Gnirrep kennen. Binnen korte tijd trok ze bij Wolkers in. Lange tijd woonden ze samen in de Amsterdamse Rivierenbuurt. In 1980 verhuisden ze naar eiland Texel, waar in datzelfde jaar hun tweeling Bob en Tom werd geboren.
Op 19 oktober 2007 overleed Wolkers, in zijn huis op Texel, in zijn slaap. E en week voor hij 82 jaar zou worden. 
Wolkers 5
Bekijk hoe weduwe Karina Wolkers en schrijver Onno Blom praten over de eigenzinnige Jan Wolkers: 

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!