Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De allerbeste Nederlandse liedjes volgens Bart van der Weide (Racoon)

1 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
Groot Songbook Bart van der Weide 16 9
Welke Nederlandse liedjes behoren absoluut tot ons culturele erfgoed? In het Groot Nederlands Songbook stelt DWDD met behulp van haar gasten het canon van de Nederlandse liedkunst op. Iedere editie voegen twee gasten elk een nummer toe aan de lijst en spelen het vervolgens zelf. Bart van der Weide (Racoon) voegde zijn favoriet 'Ik Hou Van Mij' van Harrie Jekkers toe, maar tipt voor DWDD Extra nog vijf Nederlandstalige liedjes die uitzonderlijk goed zijn.
Bart: “Er zijn natuurlijk een miljoen prachtige Nederlandse liedjes, maar dit is het eerste wat me te binnen schiet. We beginnen met Johnny Jordaan en Willy Alberti: ‘Witte Rozen’. Niet zozeer omdat ik de muzikale uitvoering zo fantastisch vind, maar omdat mijn moeder de tekst van Witte Rozen altijd zong  toen ik als klein kind in bad zat. Ik hoopte altijd dat het verhaaltje anders af zou lopen, dus ik vroeg telkens of mijn moeder het opnieuw wilde zingen. Maar het liep toch steeds hetzelfde af: Jantje legt de Witte Rozen bij zijn dode zusje in bed. En zijn moeder was ook al dood. Al met al een droevig verhaal, maar toch vond ik het mooi. Ik zat altijd te janken in bad. Fantastisch mooi liedje.”
“‘Liefde van later’ is eigenlijk van Jacques Brel, maar het is ook gezongen door Herman van Veen. Zingt: ”…als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het echt wel liefde zijn…’. Heel mooi liedje!”
“De 3JS waren ook te gast toen ik er was, dus ik moest meteen aan ‘Watermensen’ denken. Vind ik één van de mooiste liedjes die ze ooit hebben gemaakt. Het slaat niet alleen op Volendammers, maar ook wel op Zeeuwen denk ik (Bart is natuurlijk Zeeuw in hart en nieren, hij is geboren in Goes, red). Ik ben niet bang van water en zij ook niet.”
“Skik: ‘Op Fietse ‘. Need I say more? Fantastisch, gezellig. Meeschreeuwnummer, tenminste als je de tekst kan verstaan.”
“Als laatste: Armand, puur ter nagedachtenis. ‘Ben ik te min?’ wie kent ‘m niet? Schitterend liedje, dat mocht natuurlijk niet ontbreken.”
Bekijk hier Barts cover van Harrie Jekkers:

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA