NPO
Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De 6 favoriete platen van Danny Vera

27 okt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Danny Vera 2
“Alsof ik een oude plaat uit 1968 in mijn handen heb.” Zo opende Matthijs het gesprek met Danny afgelopen dinsdag. Vera was te gast omdat 6 oktober zijn nieuwe EP uitkwam; ‘The New Black And White Part III’, met uiteraard prachtige Americana. Zijn optreden in onze studio was een bijzonder uitstapje: zijn reguliere band was aangevuld met extra blazers en strijkers om het nummer ‘Snow In April’ ten gehore te brengen. Vlak voor de uitzending spraken wij Danny en vroegen hem waar zijn inspiratie vandaan komt. We doen dit aan de hand van zijn zes favoriete platen.
1. Frank Sinatra - That’s Life
“Ik zing dit lied altijd vlak voordat ik op ga in mijn theatershow. In de kleedkamer. Het is eigenlijk mijn warming up liedje. Altijd voordat ik het podium op stap moet ik dat liedje even opzetten. Dat heb ik op een usb-stickje staan en dan zing ik het mee.”
Zou je dat bijgeloof kunnen noemen?
“Ik ben wel een beetje een voetballer. Ik wil dat wel graag voor elke show doen, ja. Kijk, als het een keer niet zo is, is het ook geen ramp. En ik doe het eigenlijk alleen bij mijn theatershow. Ik doe het niet als ik in een club speel. Wij doen verschillende soorten shows; festivals, club-shows, theater. Maar ik luister het alleen bij m’n theatershow. Ik weet ook niet waarom.”
2. Chris Isaak - Wicked Game
“Toen ik dit liedje voor het eerst hoorde in 1990 werd ik helemaal verliefd op de gitaar-sound. Het was het mooiste gitaargeluid dat ik ooit gehoord had. Het werd volgens mij ingespeeld op een Fender Stratocaster, maar het is vooral de sound. Het is zoals The Shadows (een instrumentale gitaarband uit Engeland) het ook speelden. En die hadden altijd van die hele mooie grote galmen op hun versterker staan. Dan krijg je echt van dat lange, melancholische en meeslepende gitaargeluid. Prachtig.”
“Wat ook leuk is om te weten is dat ik een keer heb samengewerkt met de gitarist van Chris Isaak. Die heeft een keer op een plaat van mij gespeeld. Hij speelt mee op een liedje dat ‘Hold On A While’ heet, van mijn tweede plaat. Hij heet Beurshal Yoskovitz.”
3. Roy Orbison - In Dreams
“Dit is het liedje waar het allemaal mee begon. Ik was een jaar of zeven en hoorde Roy Orbison met In Dreams. Ik houd van de melancholie. En ik vind het de beste zanger ooit.”
4. Elvis Presley - Good Rockin Tonight
“Bij Elvis maakt het eigenlijk helemaal niets uit. Dus ik dacht ik kies specifiek dit liedje anders wordt de lijst helemaal melancholisch. Een beetje rock en roll. Ik moet wel zeggen dat ik geen favoriet lied heb van Elvis. Bij sommige artiesten is het hele repertoire gewoon goed. Alles wat hij deed vond ik top. Zelfs die lelijke films.”
5. Johnny Cash – Hurt
“Eén van de latere liedjes die hij zong. Ik had ook iets uit zijn vroegere repertoire kunnen kiezen, maar zoals bij Elvis maakt mij dat bij Johnny Cash ook niet uit. Ik vind dit één van de mooiste producties ooit. Ik vind de tekst, zeker bij hem zo aan het eind van zijn leven, heel mooi passen. En die videoclip. Het was gewoon het totaalplaatje.”
6. Bruce Springsteen - No Surrender
“Ik vind de strijdlust in de liedjes van Springsteen prettig. Ergens tegen vechten. Een beetje die blue collar mentaliteit”
Het liedje dat je bij ons in de studio speelt (‘Snow In April’) heeft ook die strijdlust toch?
“Ja! Ik vind het ook heel prettig om af en toe om over dingen te schrijven die mij bezig houden. Vroeger schreef ik voornamelijk over de liefde. En op een gegeven moment wil je toch een beetje je horizon verbreden. Al kan je nooit genoeg liedjes over de liefde schrijven.”
Danny speelde ‘Snow In April’ in de studio. Een ware protestsong over ontbossing, oorlog en incapabele presidenten.
Hier kun je Danny de komende tijd gaan zien:
Beverwijk, 28 oktober, Kennemer Theater - Haarlem, 29 oktober, Take Me To Church Festival - Zoetermeer, 2 november, Stadstheater - Amersfoort, 4 november, Flint Theater - Tilburg, 9 november, Schouwburg Tilburg.

Meer over:

, , , , , , , ,