Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De 5 favoriete liedjes van Blaudzun

31 mrt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
De 5 favoriete Nederlandse liedjes van Blaudzun
Johannes Sigmond, alias Blaudzun, is singer-songwriter. Blaudzun heeft zichzelf naar zijn Deense idool vernoemd: wielrenner Verner Blaudzun. Hij brak landelijk door met zijn titelloze debuutalbum dat in het voorjaar van 2008 uitkwam.
We vroegen de Arnhemmer vlak na de uitzending wat zijn vijf favoriete Nederlandse liedjes zijn. 
Laat me - Ramses Shaffy
"Het nummer ‘Laat me’ van Ramses Shaffy moet er sowieso in. Ik vind dat zo’n… Het is eigenlijk mijn lijflied. “Laat me mijn eigen gang maar gaan.” Het is zo knap geschreven. Hij heeft het nummer heel veel live opgenomen, maar ik vind vooral het origineel mooi. De tekst van die song zit zo in hem. En het komt zo één op één binnen. En het ligt zo samen met de vertolker, in dit geval de zanger. Met wie hij is. En dat levert vaak de mooiste liedjes op. Dus die hoort er voor mij absoluut in."
Ken Je Dat Land - Boudewijn de Groot
"En dan het nummer ‘Ken Je Dat Land’ van Boudewijn de Groot. Ik vind dit echt een heel mooi liedje. Vooral het arrangement is heel vet. Echt lekker jaren ’60, met een beetje hippie-achtig gevoel. Heel mooi geproduceerd. Het liedje is één lijn naar een finale die eigenlijk een beetje ontspoort. Boudewijn de Groot gaat ook bijna gaat roepen en schreeuwen aan het einde van het lied. Er zit heel veel energie in."
Doag - Great Minds
"En ‘Doag’ van de Great Minds hoort er zeker in. Ik vind dat de beste Nederlandstalige Hip-Hop track ooit gemaakt. Al zijn er heel veel goede dingen gemaakt hoor. Ik vind de combinatie van alle jongens die daar aan meedoen interessant. Hun verschillen maken de energie van die track zo vet. En het gaat maar door. Het is bijna jammer als ‘ie klaar is. Ik vind het ook heel sterk hoe die jongens elkaar per couplet willen verbeteren. Er zit een soort rare competitie in. Dan 'spit' de één zijn verse en gaat de ander er weer overheen. Ik vind dat echt heel erg mooi."
Vinkgor – Faberyayo
"Ik vind dat zo’n vette track. Ik ben meestal met veertien of vijftien man op tour, en ik denk dat Faberyayo wel de meest gedraaide artiest backstage is bij ons. Wij draaien dat heel veel. Vlak voor de show, of misschien niet vlak voor de show, maar een uurtje daarvoor. Als we nog een beetje aan het… Hoe kan ik dat netjes zeggen… Als we nog een beetje aan het drinken en feesten zijn. Het liedje is goed door een combinatie van factoren. Het is zijn timing en de sounds. Het is echt heel raak. Ik wilde zeggen dat het bijna grappig is, maar het is zo serieus gedaan dat je bijna de grap er niet meer van inziet. En ja, de vibe. Het is altijd een feestje als je iets van hem opzet."
Sinds Een Dag Of Twee - Doe Maar
"Ja! Doe maar met ‘Een Dag of Twee’. Ik baalde trouwens best een beetje dat Nielson die al in jullie uitzending had gedaan voor het Groot Nederlands Songbook. Want ik had die heel graag willen doen. Toen Doe Maar hot was, was ik nog een klein pikkie. Ik herkende alleen de songs die op de radio kwamen, dus deze ook. Ik vond het echt fascinerend. Toen waren vooral meisjes gek opD oe Maar, maar ook ik vond het ook fantastisch. Ik was een klein jochie en iedereen had buttons van Doe Maar. Dat waren roze-groen-gele buttons en stickers. Ik was er gek op. Maar ik vind die song vandaag de dag nog steeds goed. De stem van Henny Vrienten is nog nooit zo goed geweest als op die track. En de tekst ook. Gewoon zo raak, maar ook zo simpel eigenlijk."
Kijk hier de cover van Blaudzun van het nummer 'Bijt mijn tong af' van Spinvis voor ons Groot Nederlands Songbook terug. 

Meer over:

, , ,