Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

De 3 beste en slechtste supergroepen allertijden

15 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
thumb muziekgroepen
Wanneer grootheden in de muziek samenwerken kan het alleen heel goed of héél fout gaan. Een middenweg is er niet.
Als Boudewijn de Groot, George Kooymans (Golden Earring) en Henny Vrienten (o.a. Doe Maar) vormen samen de Vreemde Kostgangers. Zij zijn samen goed voor meer dan 150 jaar Nederlandse popgeschiedenis. Of 581 weken aan singles in de Nederlandse hitlijsten. Laat dit astronomische getal even op je inwerken. 581 weken, oftewel: 11 jaar en 2 maanden…
De mannen zijn, kortom, nogal succesvol. Maar juist dan wordt samenwerken gevaarlijk. Want wanneer succesvolle topmuzikanten met elkaar het repetitiehok in duiken, staat er iets op het spel. De verwachtingen zijn bij supergroepen, terecht, erg hoog en het risico op gezichtsverlies dus ook.

Geslaagd: Crosby, Stills, Nash and Young

Zonder twijfel de supergroep met de grootste invloed op de muziekgeschiedenis. Ook voor de Vreemde Kostgangers zijn zij een lichtend voorbeeld.

Totaal mislukt: Chickenfoot

Een combinatie van zanger Sammy Hagar (Van Halen), gitarist Joe Satriani, bassist Michael Anthony (Van Halen) en drummer Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) ziet er op papier al niet best uit en wanneer ze die formatie dan Chickenfoot noemen, ben je eigenlijk verbaasd dat hun eerste single niet ‘Oh hell no’ heet. Bonuspunten als je langer dan een minuut naar onderstaande video kunt kijken.

Geslaagd: Atoms For Peace

Je kunt dus wel in de Red Hot Chili Peppers zitten én in een goede supergroep. Bassist Flea bewijst het, met behulp van Radiohead-zanger Thom Yorke, Radiohead-producer Nigel Godrich, drummer Joey Waronker (Beck, R.E.M.) en Mauro Refosco. Hun album Amok werd in 2013 over het algemeen zeer goed ontvangen en dat komt omdat het in tegenstelling tot Chickenfoot wél iets nieuws probeerde.

Totaal mislukt: Methods Of Mayhem

Tommy Lee, Lil’Kim en Fred Durst… Oké we houden op met typen, bekijk de ontsporende metalrap-trein hier zelf maar in zijn volle glorie:

Geslaagd: Cream

Het was in 1966 zo’n beetje de eerste supergroep ooit en meteen één van de allerbeste. De combinatie van met name Eric Claptons bluesy gitaarstijl en Ginger Bakers (gestoorde) jazzdrums zorgde voor een ongekende nieuwe sound die nog lang weerklank vond in de popmuziek. Zonder Cream waarschijnlijk geen Led Zeppelin.

Zo totaal mislukt dat je je ogen uit wilt krabben na het zien van deze video: NKOTBSB

Men neme twee van de beste boybands die marketingmanagers ooit bij elkaar bedacht hebben (New Kids On The Block en Backstreet Boys), laat de leden tien jaar rijpen en gooi ze vervolgens samen voor de leeuwen. Het resultaat: een ongemakkelijke choreografie van negen slecht geklede oudere mannen die een boyband lijken na te doen op het verjaardagsfeestje van hun eigen dochters. Zo. Pijnlijk.

Meer over:

, , , ,