Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Dag van het gedicht: Willem Wilmink

25 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Willem Wilmink Thumb
Willem Wilmink overleed in 2003, maar liet een oeuvre na dat van grote invloed is geweest op een hele generatie. Zijn vaak eenvoudige, maar treffende gedichten en liedjes, zijn prachtige (kinder)boeken, zijn bijdragen aan tv-programma’s; vele fans en makers zijn schatplichtig aan de grootmeester.
Dit seizoen is zijn erfenis regelmatig aan tafel besproken. We trapten af met Jacques Klöters, die Wilmink persoonlijk kende. Paul de Munnik speelde na het gesprek het liedje ‘Echtpaar in de trein’.
Regelmatig laten wij ook zijn gedichten en liedjes aansluiten bij de actualiteit, zoals hier, tijdens de jongerenboekenweek 'Literatour’.
Of het gedicht ‘Oorlog’ uit 1980, over een kind tijdens en na de oorlog. We zien Sahand Sahebdivani, die drie jaar was toen zijn ouders met hem vluchtten uit Iran. 
Ook bleek tafelheer Özcan Akyol een speciaal plekje in zijn hart te hebben voor Wilmink. Hij besprak de schrijfsels van zijn broer, die al vroeg door Willem Wilmink zelf werden opgemerkt.
Wilmink heeft veel bijgedragen aan de Nederlandse kindertelevisie. Hele generaties groeiden op met zijn gedichtjes, voor onder meer Het Klokhuis, die daar werden voorgedragen door ‘De Orgelman’, oftewel Edwin Rutten. In onze uitzending droeg Rutten het gedicht ‘Eenzame patiënt’ voor.
Wij belden begin januari met André van Duin, met de vraag of hij het gedicht “Oude Mensen” van Willem Wilmink zou willen zingen, op muziek van Harry Bannink. Alleen de muziek bleek zelfs na heel goed zoeken spoorloos. Dat was jammer, maar André zei: ik maak er zelf wel een liedje van. Dus tekst Willem Wilmink, muziek André van Duin en op de piano Maurits Fondse: 'Oude Mensen'. 
Dit zijn lang niet alle gedichten en liedjes die dit seizoen zijn gepasseerd in onze uitzending.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA