De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Claudia de Breij: ‘Inspiratie voor mijn oudejaarsconference’ (gesloten)

10-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
350 keer bekeken
  •  
Claudia
Meer dan 3,4 miljoen mensen hebben de oudejaarsconference gezien. “Verbaal is deze conference één van de sterkste Nederlandse performance ooit”, schreef Hans Beerekamp in het NRC. De conference van Claudia de Breij is met recht een succes te noemen. Maar welke cabaretiers en conferences hadden grote invloed gehad op haar? Claudia koos drie fragmenten uit:
Onderaan de pagina kun je meedoen aan een prijsvraag en haar boek 'De Oudejaars' winnen.
1. Wim Kan
Toen de Japanse keizer Hirohito in oktober 1971 Nederland bezocht, protesteerde Kan fel en riep op om de keizer als oorlogsmisdadiger voor de rechtbank te brengen. Het Kabinet-Biesheuvel I ging onstandvastig om met het bezoek van de keizer. Dat irriteerde Kan en medestanders van het kabinet. Kan zong een protestlied tijdens zijn oudejaarsconferentie 1972: Er leven haast geen mensen meer (vanaf 02:30). Kan, die zelf als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg had gewerkt, verwerkte na zijn verblijf in Birma de oorlog in zijn optredens. Zo schreef hij voor een optreden op een reünie van Indische kampgevangenen in 1967 de zogenaamde Hirohito-hitparade.
Voor Claudia is dit één van de mooiste cabaretliedjes. De woede die schuil gaat achter de ogen van Wim Kan, de schoonheid van het liedje én de intensiteit van het onderwerp, die combinatie maakt dit lied zo krachtig.

2. Youp van ’t Hek
De doorbraak kwam in 1983 met Man vermist. Daarna zorgden met name Van 't Heks conferences Hond op het IJs (1988) en zijn Oudejaarsconference 1989 voor een doorbraak. 
Bekijk hier een fragment uit de voorstelling ‘Hond op het Ijs’.
Als veertienjarig meisje keek Claudia thuis op de bank naar deze voorstelling van Youp. Het was één van de eerste keren dat ze gegrepen werd door cabaret.
3. Herman Finkers
Finkers nam in 2015 voor de VARA de oudejaarsconference voor zijn rekening. De voorstelling van 31 december werd live op de Nederlandse televisie uitgezonden. Meer dan drie miljoen kijkers stemden van begin tot het eind op de oudejaarsconference af, wat het hoogste aantal was sinds 2002 toen de VARA Youp van 't Hek bracht met Youp Speelt Youp. Youp worstelde in die periode met hartproblemen. Finkers wenste hem daarom live in zijn conference beterschap.
Claudia wist het meteen zeker: "Ik wil mijn oudejaarsconference live doen." Het is volgens Claudia dé avond dat het er juist toe doet: "Het wordt elke avond 00:00 uur, maar op oudejaarsavond leef je daar naartoe. Dus dat moet je eigenlijk voelbaar maken."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.