De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Boek vd Maand november 2017: Tijl van Daniël Kehlmann

  •  
28-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Tijl
Het is de laatste dinsdag van de maand, dus tijd voor ons Boek van de Maand! Boekhandelaren Manda Heddema, Brecht Russchen, Arno Koek en Maartje Kroonen bespreken vanavond de beste boeken en kiezen één ultieme winnaar!

Het Boek van de Maand is 'Tijl' van Daniël Kehlmann.

Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de 'Winterkoning', die na een koningschap van slechts één winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz - net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel.
'Tijl'  is een  epos over de Dertigjarige Oorlog, een meesterwerk over een uit zijn voegen geraakte wereld.

Mari Plukt de Dag – Mari Maris

Alles wat we eten heeft een verhaal, daarom is dit meer dan een kookboek. Het beantwoordt heus niet al uw vragen, maar in elk geval wel die ene vraag die ons allemaal bezighoudt: wat eten we vandaag? Die beantwoord ik met elke dag een maaltje zoals ik dat eet. Geplukt uit de tuin, die van de buren of het bos. Zo eet ik vanzelf met de seizoenen mee. Niet omdat het hip is, maar omdat verse spullen zonder reisverleden simpelweg het lekkerst zijn.
En als die verse spullen dan ook nog zonder al te veel gedoe tot een maaltje verwerkt kunnen worden, is dat wel zo fijn. Daarom heb ik alle handigheidjes en weetjes die ik als kok door de jaren heen heb opgepikt, verzameld in dit boek. Hoe je kunt ingrijpen als de mayonaise schift, hoe je stug deeg soepel maakt; voor mij gedachteloze handelingen die voor beginnende koks lang niet zo vanzelfsprekend zijn.
Hetzelfde deed ik met tips en trucs die ik oogstte in de tuin: wat je wanneer zaait, hoe je een kiemplantje herkent, bonenrekken bouwt of woelrattten uit de tuin houdt.
Soms vergeet ik het haast, maar behalve gekookt en getuinierd moet er natuurlijk ook ontbeten, geluncht, geborreld, gedronken, geoogst, gejamd, gezuurd, gerookt, gedroogd, gepekeld, gevloekt en gelachen worden. Geleefd, kortom. Liefst zo smakelijk mogelijk en zonder te veel vraagtekens.

De Pelikaan – Martin Michael Driessen

Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.
Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.

De Moeder Aller Vragen – Rebecca Solnit

moeder
In de moeder aller vragen rekent Rebecca Solnit af met vele misvattingen die diep in onze cultuur geworteld zijn. Het titelessay verwijst bijvoorbeeld naar de vraag die een journalist aan Solnit stelde tijdens een lezing over Virginia Woolf. Waarom bleef Woolf kinderloos? Solnit moest deze vraag zelf ook meermaals beantwoorden. Hoe vaak zou die vraag aan een mannelijke auteur worden gesteld?
Dit is slechts een van de vele ingesleten denkbeelden die Solnit onder de loep neemt in de opvolger van Mannen leggen me altijd alles uit. Sinds de komst van president Trump is haar verontwaardiging over de groeiende ongelijkheid in de Westerse samenleving met de dag toegenomen. Met haar glasheldere inzichten toont ze zich een van de belangrijkste activistische schrijvers van deze tijd, zonder ook maar een moment in dogma’s te vervallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.