De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Boek van de Maand september 2017

  •  
26-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
465 keer bekeken
  •  
Boek van de Maand September 2017 acht bergen paolo cognetti
Het is de laatste dinsdag van de maand, dus tijd voor ons ‘Boek van de Maand’! Met dinsdagavond een nieuw lid voor ons Boekenpanel, aangezien Lenneke de Ruijter een eigen uitgeverij heeft opgericht en dus helaas het panel moet verlaten. Manda Heddema, Brecht Russchen, Arno Koek én het nieuwe lid Maartje Kroonen presenteren hun eigen favoriete boek en kiezen gezamenlijk één ultiem ‘Boek van de Maand’. 
Kijk hier het gesprek terug:

Het Boek van de Maand september 2017 is 'De acht bergen' van Paolo Cognetti.

Beschrijving:
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Overige besproken boeken:

Dag Poes! - Mies van Hout, Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper, Hans & Monique Hagen, Hans en Monique Hagen.

Beschrijving:
Mies van Hout stuurde een aantal dichters vijf tekeningen van poezen, zij maakten daar gedichten bij. Een boek vol poezenpoëzie!

Vergeet de Meisjes - Alma Mathijsen.

Beschrijving:
De Amerikaanse journalist Fields reist met enige tegenzin naar Voorhorst om de beroemde schrijver Iris Kouwenaar te interviewen. Al gauw wordt hij overrompeld door een fascinatie voor de raadselachtige relatie tussen Iris en haar huisgenoot Kay. 
Hij dringt hun leven binnen en observeert de totale toewijding waarmee Kay haar steeds zieker wordende vriendin verzorgt. In hun eigen kleine wereld, tussen de muren van een slaapkamer in West-Friesland, zijn de twee vrouwen aan elkaar overgeleverd.
Vergeet de meisjes laat een nieuw licht schijnen op vriendschap, die minstens zo intens en ingewikkeld is als een liefdesrelatie. Alma Mathijsen verkent in deze roman de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme.

Donker Woud - Nicole Krauss.

Beschrijving:
Jules Epstein, een vermogend New Yorker, besluit aan het einde van zijn leven een andere weg in te slaan en zijn rijkdom beetje bij beetje te doneren. Met de laatste restanten reist hij naar Israël om daar een blijvend monument voor zijn ouders op te richten. Dan ontmoet hij Menachem Klausner, die hem aanziet voor een nazaat van Koning David en hem uitnodigt voor een reünie. Zijn Klausners motieven zuiver?
Ook een bekend Amerikaans auteur begeeft zich naar Israël. Ze laat haar gezin achter in Brooklyn en checkt in bij het Hilton Tel Aviv - waar ze al haar hele leven elk jaar verblijft - in de hoop dat het hotel als inspiratiebron voorhaar nieuwe roman kan dienen. Een ontmoeting met professor Geizi Friedman zet haar op een ander spoor:hij weet waar de onvoltooide manuscripten van Kafka bewaard worden en wil dat ze er een af schrijft.
Donker woud is een roman over persoonlijke ontwikkeling, over herinneren en over welke plaatsgeschiedenis in ons bestaan inneemt.
Delen: