Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Bijvangst: de recepten

21 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tijdens de uitzending van dinsdag 21 februari waren culinair journalist Joël Broekaert en chefkok in het Rijksmuseum Joris Bijdendijk te gast. Zij vragen zich af waarom er in ons land een hoop voedsel wordt gezien als waardeloos restproduct, terwijl je er ook heerlijke gerechten mee kan maken. Deze keer lieten zij zien wat je van 'bijvangst' maken. Hieronder vind je de recepten, zodat je zelf de keuken in kan gaan om brandade, wijting met kruidenkorst en een bouillabaise te bereiden. Succes en eet smakelijk!
Sub-recept: Brandade
100 g droge aardppelpuree
1 wijtingfilet
zeezout met venkelzaad en steranijs
200 ml melk
2 teen knoflook
2 el peterselie gehakt
1 tl mierikswortel rasp
2 el olijf olie
peper, zout
Doe het zout op de visfilet en laat 1 uur marineren, spoel vervolgens af en pocheer de vis zonder huid en graatjes in de melk met de knoflook. De droge puree krijg je door grote aardappelen te poffen op een laagje zeezout in de oven op 180°C graden gedurende 45 minuten. Deze schillen, pureren en warm vermengen met de vis, peterselie, mierikswortel, olijf olie, peper en zout.
Sub-recept: Wijting met krokante kruidenkorst
30 g zachte boter
35 g panko
1 el fijn gehakte platte peterselie  
¼ teen verse knoflook
1 tl mierikswortel rasp
1 tl geraspte citroenschil
peper, zout
1 wijtingfilet
Kneed alle ingrediënten inclusief kruiden tot een boter. Controleer op smaak en verkruimel over de visfilet en gratineer of bak 4 minuten op 140°C in een heteluchtoven.
Sub-recept: Bouillabaise
1     prei
1    knolvenkel
2     sjalot
½     bleekselderij
1     bol knoflook
80 g    tomaten puree
½ el    venkelzaad
½ el    korianderzaad
½ el    anijszaad
10    zwarte peperkorrels
tijm
laurier
dragon
½ sinaasappels
100 ml Pernod
100 ml Noilly prat
2 l visbouillon
1 hondshaai
1 wijting
1 steenbolk
1 witje
1 schar
Alle groenten en specerijen aanfruiten, vervolgens tomaten puree mee fruiten. Afblussen en flamberen met de Pernod, daarna Noilly Prat toevoegen. De vis schoonmaken en in stukken snijden en hierop leggen. De sinaasappel hierin uitknijpen en meekoken. Alles onderzetten met visbouillon en gaar koken. Sinaasappel verwijderen. Doordraaien en door een fijne zeef duwen en op smaak brengen met peper, zout en piment puree. Eventueel een klontje boter.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA