Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

A.L. Snijders

26 jan 2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
92 keer bekeken
A.L. Snijders is schrijver en columnist en was in DWDD te gast wegens de Nationale Voorleesdagen. Hij was al beroemd om zijn vinding van 'het zeer korte verhaal', kortweg zkv. Die kun je allemaal gratis lezen via zijn nieuwsbrief . In het laatste zkv werd DWDD genoemd, dat willen we jullie niet onthouden!
Beroemd Op de basisschool Leonardo da Vinci in Amsterdam lees ik voor uit De eenzaamheid van de egel van Toon Tellegen. De onderwijzeres heeft gevraagd of ik ook iets wil vertellen over het schrijven zelf, hoe je dat kunt doen. In het titelverhaal schrijft de egel op zijn deur DE EGEL, en na enig nadenken schuin daaronder EENZAAM. Uit het verhaal blijkt dat de egel inderdaad eenzaam is, maar ik weet eigenlijk niet of hij dat erg vindt. De laatste regels luiden:    Het was kil geworden. Maar hij ging niet meer naar binnen en viel     in slaap. De maan kwam op en scheen op het bordje op de deur.                 DE EGEL                           EENZAAM    Niet ver van daar vierden de dieren die avond feest.     Iemand riep: 'Is iedereen er?'     'Ja, riep iemand anders terug. 'Iedereen is er.'     Maar de egel sliep en hoorde dat niet.Ik vertel dat ik de laatste vier regels zo goed vind omdat het woord eenzaamheid er niet in voorkomt. Je voelt de eenzaamheid doordat de andere dieren feestvieren en niemand de egel mist. Hijzelf mist de dieren ook niet, want hij slaapt.Aan het eind van de les steekt een jongen zijn hand op en zegt: 'Ik wil u een compliment geven.' Ik zeg: 'Vond je dat ik goed voorlas?' Hij zegt: 'Nee, daar gaat het me niet om, ik wil u een compliment geven omdat ik u gisteren bij De Wereld Draait Door heb gezien. Dat wil ik ook: ik wil beroemd worden. Ik vraag wat hij wil worden. Hij zegt: 'Ondernemer, ik wil een eigen automerk op de markt brengen.' Ik zeg: 'Als dat lukt zullen ze je zeker uitnodigen bij De Wereld Draait Door. En dan zal ik zeker tegen mijn vrienden zeggen: 'Die jongen ken ik nog van de Leonardo da Vinci School, hij wordt beroemd.'gras     © A.L. Snijders / AFDH uitgevers
Beroemd
Op de basisschool Leonardo da Vinci in Amsterdam lees ik voor uit De eenzaamheid van de egel van Toon Tellegen. De onderwijzeres heeft gevraagd of ik ook iets wil vertellen over het schrijven zelf, hoe je dat kunt doen. In het titelverhaal schrijft de egel op zijn deur DE EGEL, en na enig nadenken schuin daaronder EENZAAM. Uit het verhaal blijkt dat de egel inderdaad eenzaam is, maar ik weet eigenlijk niet of hij dat erg vindt. De laatste regels luiden:
    Het was kil geworden. Maar hij ging niet meer naar binnen en viel
    in slaap. De maan kwam op en scheen op het bordje op de deur.
                 DE EGEL
                          EENZAAM
    Niet ver van daar vierden de dieren die avond feest.
    Iemand riep: 'Is iedereen er?'
    'Ja, riep iemand anders terug. 'Iedereen is er.'
    Maar de egel sliep en hoorde dat niet.
Ik vertel dat ik de laatste vier regels zo goed vind omdat het woord eenzaamheid er niet in voorkomt. Je voelt de eenzaamheid doordat de andere dieren feestvieren en niemand de egel mist. Hijzelf mist de dieren ook niet, want hij slaapt.
Aan het eind van de les steekt een jongen zijn hand op en zegt: 'Ik wil u een compliment geven.' Ik zeg: 'Vond je dat ik goed voorlas?' Hij zegt: 'Nee, daar gaat het me niet om, ik wil u een compliment geven omdat ik u gisteren bij De Wereld Draait Door heb gezien. Dat wil ik ook: ik wil beroemd worden. Ik vraag wat hij wil worden. Hij zegt: 'Ondernemer, ik wil een eigen automerk op de markt brengen.' Ik zeg: 'Als dat lukt zullen ze je zeker uitnodigen bij De Wereld Draait Door. En dan zal ik zeker tegen mijn vrienden zeggen: 'Die jongen ken ik nog van de Leonardo da Vinci School, hij wordt beroemd.'
gras
© A.L. Snijders / AFDH uitgevers
In 2010 won Snijders de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Uitgeverij AFdH geeft sinds 2006 al zijn zeer korte verhalen uit. Wie dat wil, kan zijn nieuwe zkv’s per e-mail toegezonden krijgen, voorlopig zonder kosten. Gegadigden sturen een e-mail naar info@afdh.nl met ‘Graag plaatsing op de Graslijst’.
( foto: Roelof de Vries / Little Planet )

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA