Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Niks Nieuws: opmerkelijke sporten op de Olympische Spelen

21-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
thumb-os
Vanochtend in het nieuws: breakdancen wordt mogelijk een olympische sport. De organisatie van de grote internationale sportmanifestatie wil bij de spelen in Parijs in 2024 de dansstijl toevoegen aan het illustere rijtje van Olympische Sporten. Gemengde reacties volgden, want niet iedereen is ervan overtuigd dat het een échte sport is. Niks nieuws: in het verleden waren er wel vaker ‘dubieuze’ sporten te zien bij het sportevenement. We zetten de opmerkelijkste spellen op een rijtje!
#1 – Duivenschieten
Niet zomaar kleiduivenschieten, maar échte duiven werden gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 1900. Na luid protest werd de sport snel weer verboden: het doden van dieren als sport bleek een stap te ver.
duiven
#2 – Tandem wielrensprint
Twee mannen op een tandem, twee kilometer lang zo hard trappen als je maar kan. De tandem wielrensprint was jarenlang een populair onderdeel op de Olympische Spelen: van 1906 tot 1972 werden de sprints verreden.
tandem
#3 – Synchroonzwemmen solo
Het klinkt een beetje gek: in je eentje synchroonzwemmen. Het kon tussen 1984 en 1992. Er werd een choreografie uitgevoerd op muziek: een combinatie tussen dans en sport.
zwemmen
#4 – Hindernis zwemmen
Het leverde hilarische beelden op: tweehonderd meter zwemmen, maar ondertussen allerlei hindernissen overwinnen. Door netten en over boten en palen klimmen; je kan het zo gek niet bedenken. Het element ‘de natte hindernisbaan’ was daarom ook maar kort een Olympische Sport.
zwemmen-met-hindernis
#5 – Rolschaatshockey
IJshockey is over de hele wereld een populaire sport. Maar hoe dat je bij de Olympische Zomerspelen? Verruil de ijzers voor wieltjes en je hebt een nieuwe sport. Ahum. Rolschaatshockey was slechts één keer te zien tijdens de Spelen in Barcelona in 1992. En terecht.
rolhockey
#6 – Verspringen op paarden
In 1900 werd atletiek gecombineerd met paardensport. Gevolg: verspringen met paarden. Het record staat op naam van de Belg Constant Van Langendonck, die ruim zes meter ver sprong. Is hink-stap-sprong te paard de volgende uitdaging?
verspringen

Meer over dit onderwerp