Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

5 x de opwaaiende jurk van Marilyn Monroe

29 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
De scène met de witte jurk. Iedereen kent het iconische beeld van Marilyn Monroe uit de film 'The Seven Year Itch' (1955). Staand op een ventilatierooster, wordt haar lange jurk omhoog geblazen door een metro diep onder haar. “Ooh do you feel the breeze from the subway? Isn’t it delicious?” kirt Monroe onder toeziend oog van tegenspeler Tom Ewell. Het zorgde toen voor heel veel #ophef, het was zogenaamd een schandelijke vertoning in die keurige jaren ’50. Maar daarom natuurlijk uiterst succesvol, een iconisch beeld was geboren.
Decennia later is de winderige scène nog altijd in ieders geheugen gegrift. Wij hebben vijf opvallende referenties op een rijtje gezet.

Marilyn is zichzelf niet.

Tijdens de jaarlijkse Super Bowl, de beroemde American footballfinale, trekken reclamemakers alles uit de kast om op te vallen. In dit spotje met William Dafoe, is Marilyn eventjes niet helemaal zichzelf. 

Pope Marilyn.

DOLK 2008
Zelfs een hip fenomeen als Street Art grijpt terug op de legendarische filmscène. Graffiti-artiest Dolk, de Banksy van Noorwegen, maakte voor het Cans Festival in Londen deze mash-up van de paus en Marilyn. Volgens kenners een aanklacht tegen seksisme en de patriarchale maatschappij. Maar misschien wilde Dolk alleen benadrukken dat ze beiden een jurk dragen…

Jurk-oren.

Dat zelfs honden op de hoogte zijn van Marilyns erfenis bewijst deze pup. Als een volwaardig model nam het beestje plaats op een metrorooster. 

Jurk-beren.

De inspiratie voor kunstenaar Joshua Allen Harris moge duidelijk zijn. Hij plaatste in New York deze dieren, die tot leven komen als er een metro voorbijkomt. 

Beeldje.

Uiteraard moest Marilyn met haar fladderjurk worden vereeuwigd in een standbeeld. Seward Johnson maakte een enorm beeld, acht meter hoog en 15.000 kilo zwaar. Chicago plaatste het beeld in 2012 op een plein. Het werd niet het eclatante succes waar het stadsbestuur op gehoopt had. De jurk werd voornamelijk gebruikt om te schuilen voor de regen en critici noemden het gevaarte ‘het meest kitscherige kunstwerk in de openbare ruimte ooit’ of zelfs ‘een oogzweer’. En ja, er waren ook klachten over de uitdagende pose en het schaamteloze seksisme. Na al die jaren is de blonde diva nog altijd goed voor een rel...
Marylin in Chicago
In de uitzending van 29 september vertelde Connie Palmen, die spreekt op de opening van de expo '90 jaar Marilyn Monroe', waarom de tragische kant van de wereldberoemde filmster haar zo raakt. Kijk het gesprek hieronder terug.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA