De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

5 kunstwerken waar je doorheen mag lopen

29-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
702 keer bekeken
  •  
Leandro Erlich Swimming Pool kunst
Gisteren waren Ko en Kho te gast, om te praten over dé kunstenaar van het moment, Jonas Wood, en de keramische werken van diens vrouw, Shio Kusaka. Van dit duo opent op 30 september een grote tentoonstelling in Museum Voorlinden. Daar vind je ook twee werken uit het rijtje hieronder.
Meestal bekijk je kunst van een afstandje, terwijl je bedachtzaam aan je kin plukt. Soms zit er zelfs nog een glazen plaat voor. Maar in deze kunstwerken mag je vrij rondlopen. Of selfies maken.
Nederlands nieuwste museum, Museum Voorlinden, heeft naast wisselende tentoonstellingen van topkunst uit de privé-collectie van verzamelaar Joop van Caldenborgh ook een paar werken die permanent geïnstalleerd zijn op het terrein. Werken die ' zich niet laten beschrijven, maar die je moet ondergaan'. Wij gaan toch een poging doen om ze te beschrijven en doen een paar aankoop-suggesties voor nieuwe permanente werken.

Leandro Erlich - Swimming Pool

Voor Museum Voorlinden heeft Leandro Erlich zijn Swimming Pool  opnieuw ontworpen, maar je mag er vanuit gaan dat hij slechts licht in grootte en kleur zal verschillen van de nepzwembaden die hij ooit liet aanleggen in New York en Kanazawa (Japan). Je kunt het werk van twee kanten bekijken: vanaf de zwembadrand én van onder de waterspiegel. In beide gevallen blijf je droog en hoef je niet bang te zijn voor waterschade als je een selfie maakt. (Wat voor de mensen die 'onder water' staan straks in Voorlinden een onweerstaanbare verleiding zal blijken.)

Richard Serra - Open Ended

De enorme werken van Richard Serra zijn wereldberoemd. En terecht. Hij lijkt weinig anders te doen dan roestige staalplaten van vele tonnen zwaar op hun kant te zetten. Maar wie ooit door één van zijn werken gelopen heeft, weet dat elke kromming in die platen heel precies gemaakt is en dat dit een duizelingwekkende ervaring oplevert als je er tussendoor loopt. Sommige mensen raken zelfs in paniek wanneer ze, bijvoorbeeld in het Guggenheim Bilbao, een werk inlopen waar je door gezichtsbedrog voor eeuwig in door lijkt te kunnen blijven lopen. In Nederland kun je de werken van Serra bewonderen bij het Stedelijk Museum Amsterdam én in Museum Voorlinden.

Random International - Rain Room

Lieve meneer Caldenborgh, zou u alstublieft deze bijzondere kamer aan uw privé-collectie willen toevoegen? Wij willen ook heel graag een keer door de regen lopen zonder nat te worden. Ah toe?

Damien Hirst - In and Out of Love

We zijn er niet helemaal zeker van dat we door dit kunstwerk wíllen lopen, maar het kón wel in 1991 en 2012. De Britse superster-kunstenaar Damien Hirst (van die diamanten schedel) stopte vierhonderd vlinders tegelijk in een afgesloten ruimte zonder ramen. Ze hadden wel eten en drinken, maar gingen uiteraard toch met bosjes tegelijk dood. De dode vlinders moesten worden aangevuld en in de 23 weken dat het werk te zien was in Tate Modern zouden er maar liefst 9000 vlinders gebruikt zijn. Een 'werk over de vergankelijkheid' indeed.

Christo en Jean-Claude - The Floating Piers

Toepasselijker kan niet: je heet Christo en maakt een kunstwerk waarbij mensen over het water kunt lopen. De man die beroemd werd met het inpakken van gebouwen legde afgelopen zomer een oranje loper uit over het Iseo-meer in Italië. Best een idee voor Museum Voorlinden, het riviertje ligt er al.
De kunstwerken van Serra en Erlich zijn te zien in Museum Voorlinden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.