Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

100 jaar Ella Fitzgerald

24 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Tumb Ella Fitzgerald
Vorig jaar zou ze 100 jaar zijn geworden; Ella Fitzgerald. De zangeres werd ‘The First Lady of Song’ genoemd en werd wereldberoemd met haar unieke talent om instrumentale geluiden met haar stem na te bootsen. Ze had een groot bereik van vier octaven wat zich perfect leende voor scatzang. Wat is scatting? Kijk hieronder een optreden van Ella samen met Frank Sinatra.

Jeugd

Ella Fitzgerald werd geboren op 25 april 1917 in de Amerikaanse plaats Newport News in Virginia. Toen ze nog geen maand oud was gingen haar ouders uit elkaar, en Fitzgerald groeide op met haar moeder in New York. Toen haar moeder in 1932 overleed trok Fitzgerald in bij een tante. Steeds vaker spijbelde ze, tot ze in 1934 besloot op straat te gaan leven en voor een eigen inkomen te gaan zorgen.

Succes

In het najaar van 1934 deed Ella mee aan een amateurwedstrijd in het Apollo Theater in Harlem, New York. Het publiek was uitzinnig en ze won de eerste prijs van 25 dollar. Ze viel op bij bandleider Chick Webb en al snel werd ze zangeres van zijn band. Zo begon Fitzgerald naam te maken. Met hem nam ze vanaf 1935 voor Decca Records platen op, waarvan haar bewerking van het kinderliedje A-Tisket, A-Tasket een hit opleverde. 

Vervolg

Ella 1
Toen Webb in 1939 overleed, werd het orkest omgedoopt tot 'Ella Fitzgerald and her Famous Orchestra', met matig succes. In 1941 besloot Fitzgerald solo verder te gaan, omdat ze te jong en te onervaren was voor het leiden van de ouderwetse bigband, die langzaam uit de mode begon te raken. Ze koos haar repertoire sindsdien steeds minder uit swing en meer uit bebop.

Foto: een zingende Ella Fitzgerald met bandleider Chick Webb in Asbury Park, N.J., in 1938.

Wereldberoemd

Haar carrière nam vanaf 1956 een vlucht. Fitzgerald werkte met verschillende artiesten, zoals Louis Armstrong en vele anderen. In de jaren ’50 en ’60 werd Fitzgerald steeds beroemder. Een van haar grootste successen was haar uitvoering van ‘Mack the Knife’ in 1960.
Ze verzorgde tot in de jaren ’70 optredens met bekende artiesten als Louis Armstrong en Frank Sinatra. Vanaf de jaren ’80 ging haar gezondheid achteruit. In 1989 nam ze haar laatste plaat op en twee jaar later gaf ze haar laatste publieke optreden in Carnegie Hall in New York. Fitzgerald werd steeds zieker en op 15 juni 1996 overleed de jazz-zangeres in haar huis in Beverly Hills. 
In haar leven nam ze in totaal meer dan 2000 liedjes op. Ook na haar overlijden is Fitzgerald nog veelgeprezen. Bing Crosby zei eens over haar: ‘Man, vrouw of kind, Ella is de grootste van allemaal’.
Vanavond sprak Trijntje Oosterhuis over Ella Fitzgerald en speelde met het Metropole Orkest een liedje van het jazz-icoon. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA