De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Zweefmeter

pressimage

De kieswijzer van BNNVARA helpt alle zwevende kiezers landen

De verkiezingen komen eraan en dat betekent: keuzes maken. Wat vind jij belangrijk? En bij welke partij pas je dan het beste? Zweef je nog? Of ben je er al bijna uit? Doe mee met de Zweefmeter! De speciale app van De Vooravond die je wegwijs maakt in het politieke landschap en ervoor zorgt dat je straks in het stemhokje weet wat je moet stemmen.

De app gaat ervoor zorgen dat je aan de hand van stellingen steeds iets minder gaat zweven. Uiteindelijk zal je vliegtuigje op vrijdag 12 maart ergens in het politieke landschap landen. Dichtbij de politieke partijen die bij je passen en ver weg van de partijen die juist niet met jouw ideeën overeenkomen.

Je begint met een blanco stembiljet en vult eerst 12 losse stellingen in. Van dat stembiljet vouwen we een papieren vliegtuigje waarmee je door het politieke landschap zweeft. Er komen tot vrijdag 12 maart elke werkdag drie stellingen over een specifiek onderwerp beschikbaar. Naarmate je meer stellingen hebt ingevuld, zal steeds duidelijker worden waar je vliegtuigje gaat landen. Bij alle stellingen speelt (on)gelijkheid een rol, want bij BNNVARA vinden we dat iedereen recht heeft op gelijke kansen.

Een enkele keer telt iedere stem even zwaar. Waar je ook vandaan komt, wat je opleiding ook is, of je nou achttien bent of achtentachtig: bij de verkiezingen maakt dat geen verschil. Het is dus van groot belang dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Deze app helpt je daarbij. Ga stemmen op 15, 16 of 17 maart. Want op die dagen zijn we voor één keer allemaal echt gelijk.

App downloaden

De Zweefmeter is vanaf 1 Maart te downloaden in de Google Playstore & App store.

Verantwoording
De Zweefmeter is ontwikkeld in samenwerking met Kieskompas. Kieskompas is onafhankelijk en is verantwoordelijk voor de inhoud van de Zweefmeter: het achterliggende theoretische model, de stellingen en de positie van de politieke partijen in het model.