De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Interview Noortje Veldhuizen over 'RTV Noortje'

26-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
669 keer bekeken
  •  
Een nieuwe , online rubriek van De Vooravond: RTV Noortje. Gepresenteerd door Noortje Veldhuizen, die je bijvoorbeeld kent als de sidekick van Renze in Op Vrijdag, of van de podcasts De Krokante Leesmap en Dat kan m’n kleine nichtje ook.

In RTV Noortje krijgt regionaal, ondergesneeuwd nieuws een landelijk podium. Zo onderzocht Noortje in de eerste aflevering hoe Texel een goede oplossing heeft gevonden voor het zwerfkattenprobleem, terwijl sommige provincies die katten afschieten (zie video onderaan de pagina).

We waren benieuwd naar de achtergrond van de rubriek en belden met Noortje.

Hoe kwam je op het idee van de rubriek?

“Ik kom zelf uit een heel klein dorp, Amerongen, daar is eigenlijk niks. Geen treinstation, geen winkelstraat, niks. Hans Klok was er een keer voor opnames en dat zorgde voor heel veel opwinding. Dat gevoel: ‘ons dorp telt ook mee’, kan ik me nog heel goed herinneren. Er is zoveel leuk en interessant nieuws dat nooit het landelijke nieuws haalt. Dat niet bij de talkshows aan tafel zit, terwijl het wel of heel grappig is, of heel aandoenlijk. Of wel echt belangrijk nieuws is, dat gewoon niet verder komt dan het lokale sufferdje. Daarom wil ik dit item maken.“

Wat is het doel?

“Er zijn zoveel dingen die het leven van alledag beheersen. Corona is natuurlijk nu het grootste probleem, in heel Nederland, maar op Texel zijn die zwerfkatten ook echt een groot issue. Dat vind ik  zo mooi, dat het leven daar een beetje stilvalt, dat wil ik laten zien.“

“Soms zijn die lokale verhalen onderdeel van een veel groter iets. Ik kwam bijvoorbeeld een keer een grappig filmpje tegen van een man die klaagde dat zijn konijnen waren opgevroten. Door een servalkat, zo bleek. Dat zijn hele grote wilde katten die normaal gesproken op de savanne leven. Maar in Nederland worden die dieren als huisdier gehouden. Dat ging ik onderzoeken en kwam terecht bij Stichting AAP, van de opvangcentra. Toen bleek dat die centra in ons land bomvol zitten met servalkatten. Die beesten komen van ver en kunnen allerlei virussen meebrengen. En met corona in het achterhoofd… Dit is dus een goed voorbeeld van een klein lokaal verhaal dat eigenlijk heel groot is.”

Kom je de lokale pers te hulp?

“Nou, het is wel zo dat lokale media echt geen geld hebben, er kan bijna niks. En dat vind ik echt zonde. Mensen binnen de Randstad boeit het niet zoveel, maar ik vind wel dat Jan Publiek een stem moet krijgen. Ik weet niet of dat mijn taak is, maar dit is een begin.”

Een bewuste doorbreking van ‘de grachtengordeljournalistiek’?

“Ik woon zelf aan de grachtengordel, en dat is soms best een beetje verstikkend. Iedereen vindt hetzelfde, en wij denken dat dat is wat Nederland vindt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het is soms een verademing voor mezelf om daaruit te gaan en andere meningen te horen.”

Zie je jezelf nog wel eens verhuizen? En dan de lokale politiek in gaan?

“Ja, sterker nog, dat laatste heb ik al wel eens gedaan. Toen ik vijftien was heb ik in de gemeenteraad gezeten als adviseur voor de jeugdbudgetten. En ik voorzie dat het later ook nog wel eens zal gebeuren. Ik heb een heel sterk besef van mijn burgerplicht, ik voel me heel snel aangesproken om dingen te doen voor mensen.”

En vind je dat Nederlanders beseffen dat ze die burgerplicht hebben?

“Ik denk dat heel veel mensen het goed begrijpen, maar er gewoon niks mee willen. Stel dat alle mensen die zich op Twitter elke dag druk maken over bullshit, zich actief gingen bemoeien met de gemeentepolitiek van hun woonplaats. Dat zou goed zijn voor de democratie. In plaats van maar wat te roepen op het internet.” 
Je kunt Noortje volgen op Instagram en Twitter.  Klik voor de podcasts De Krokante Leesmap  of Dat kan m’n kleine nichtje ook.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.