Sfeerfoto van De Vooravond
De Vooravond
De Vooravond

Elke werkdag om 19:00 opnpo1

De Vooravond is de talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer. Met een eigenzinnige kijk op de actualiteit en rubrieken als De Minuut van Ruud, de VoorGeschiedenis en Mátyás Rariteitenkabinet.
De Vooravond

Lockdown-koken met Renze Klamer

20 jan 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
463 keer bekeken
Thumbnail lockdownkoken renze lichter
De Vooravond wil je helpen om deze tijden net iets makkelijker, en vooral lekkerder, te maken. Daarom introduceren wij een nieuwe rubriek: 'Lockdown-koken met...'! Wij vragen Vooravond-gasten hun favoriete recept te delen en hier iets meer over te vertellen. Samen komen we er (al kokend) doorheen!

In de derde editie vertelt onze eigen presentator Renze Klamer over zijn favoriete recept.


Hi Renze, hou jij een beetje van koken?

"Ja, maar ik ben echt nog lerende. Ik heb van huis uit nooit echt leren koken.
Ik ging al best jong bij de radio werken, met veel avonddiensten, waardoor ik een groot deel van de afgelopen tien jaar op mijn werk heb gegeten. Er was geen noodzaak om te leren koken. Ik zou het wel beter willen kunnen. Ik denk dat ik pas drie jaar geleden voor het eerst pasta ben gaan koken. Tijdens het De Vooravond-seizoen hoeft het niet want dan eet ik daar, maar de rest van de tijd ben ik wel echt een beetje aan het koken geslagen. Ik zorg dat ik de basis altijd in huis heb. Uitje, beetje kruiden. Maar voor mijn gevoel sta ik echt nog aan het begin van de kookladder. Ik kan prima recepten uitvoeren, maar next level vind ik echt dat je zelf bedenkt ‘wat heb ik allemaal in huis en dit kan wel leuk met dat’. Dat is mijn einddoel."

Met welk favoriet recept kom jij de lockdown door?

"Ik bestelde altijd graag Thais, en dan het liefst massaman curry met kip. Nadat ik verhuisd was in november, bleek er niet echt een Thai in de buurt te zitten. Toen ontdekte ik dus dat je in de supermarkt hele goede currybasis kunt kopen. Als je dan zelf sperzieboontjes kookt, een uitje etc. kun je zelf thuis gewoon heerlijke massaman maken, zonder dagenlang achter het fornuis te hoeven staan. Ik dacht altijd dit moét je gewoon bestellen, want wat je in eigen keuken maakt, komt nooit in de buurt van de echte Thai. Nu heb ik dus ontdekt dat het wel kan. Ik eet dat bijna elke week. Een echte aanrader!"

Heb je nog tips bij het maken van dit recept?

"Je moet wel opletten met de dosering van die currypasta. Ik zelf hou wel van pittig, maar als je iemand over de vloer hebt die hier niet zo van is, moet je hier echt voorzichtig mee zijn. Zelf doe ik altijd drie flinke eetlepels currypasta. Je moet maar denken, als het er eenmaal inzit kan het er niet meer uit. Ik doe zelf ook altijd iets meer kokosmelk dan dat er op het recept staat, ik vind kokosmelk altijd heel lekker. En voor de rest kun je een uitje toevoegen of knoflook. Maar dit is eigenlijk niet echt nodig."

Als je mocht kiezen uit alle historische personen ooit, met wie zou je deze maaltijd wel een keertje willen eten?

"Oei, ik denk dan toch wel met Barack Obama. Ik vind dat we elkaar inmiddels wel moeten spreken, we volgen elkaar al zo’n 10 jaar op Twitter. Het was een van mijn eerste volgers. Dat was in de tijd van de campagne voor zijn herverkiezingen in 2012. Hij is waarschijnlijk via een soort strategie allemaal millenials gaan volgen. Maar ik vind het wel tijd voor een dinertje. Ik vind wel dat, als je dan tegenover Barack Obama zit, je gewoon moet praten over wat je op dat moment doet. Al die grote vragen zijn hem al duizend keer gesteld. Je gaat niet vragen ‘Hoe was het om president te zijn?’ of ‘Wat vind je van Trump?’. Dat soort dingen moet je gewoon mijden, want dat soort gesprekken heeft hij de hele dag door. Ik zou het hebben over de Thaise keuken. En natuurlijk of hij wel eens naar De Vooravond heeft gekeken."

Is er nog iets dat je de lezers wil meegeven tijdens de lockdown?

"Ja, support your locals! Blijf vooral lekker eten bestellen bij de restaurants die het moeilijk hebben. Maar mijn les is dus wel dat veel dingen die je misschien alleen kent van je bestelmenuutjes, je ook gewoon thuis kunt maken. Probeer dat vooral uit!"
Meer kookinspiratie opdoen voor tijdens de lockdown?
Lees hier ook de vorige edities:

Lockdown-koken met Anna Gimbrère 
Lockdown-koken met Martijn Koning 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

De Vooravond Nieuwsbrief

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA