De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Leesclub Nescio kiest fragmenten in Beeld & Geluid

11-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
20210310-devooravond-gesprek4_2
Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid heeft leesclub Nescio gevraagd om een alternatieve lees- én kijklijst samen te stellen van hoogvliegers uit de Nederlandse literatuur. De club is in de archieven van het instituut gaan zoeken naar fragmenten die verdieping geven aan literatuurklassiekers.

Bas, ‘vader’ van de leesclub, neemt Oeroeg van Hella Haasse, De Indië boeken van Van Dis en Max Havelaar van Multatuli als voorbeeld. Veel scholieren kennen de wereld van die boeken niet, ze kunnen zich geen voorstelling maken van Nederlands-Indië. In Beeld & Geluid vond de leesclub een filmfragment uit 1927, dat laat zien hoe het er daadwerkelijk aan toeging op de plantages.  

Timo is onder de indruk van De Avonden van Gerard Reve. Wegens de stijl, maar ook door de hoofdpersoon Frits van Egters, die hem regelmatig in de lach laat schieten. Timo was benieuwd hoe de hoofdpersoon zich verhoudt tot Reve zelf en koos daarom een fragment waar Reve heerlijk satirisch oreert.

Sem kiest Titaantjes van Nescio. Hij herkende door Nescio ineens zijn eigen verlangens naar vrijheid en escapisme. Hij koos daarom een fragment met mensen die dat escapisme hebben omarmd: een stel dat het zogenaamde ‘van-life’ leeft; de wereld rondtrekken in een busje.

Jip vertelt over zijn keuze: De Lof der Zotheid van Erasmus uit 1511. Hij betitelt het als een soort ‘Shownieuws uit de zestiende eeuw’. Humanist Erasmus neemt de hele samenleving op de hak door de dwaasheid naar de mens te laten kijken. In het fragment dat erbij gekozen is, vertellen Herman Pleij en Jan Kuitenbrouwer vol enthousiasme over het boek. Hierdoor wordt voor jongeren hopelijk de drempel verlaagd om een middeleeuws boek op te pakken.

Wouter neemt iets eigentijds: Alleen met de goden van Alex Boogers. De hoofdpersoon komt uit een arm milieu, waardoor Wouter inzag hoe goed hij het zelf heeft. Hij selecteerde daarom een fragment uit de documentairereeks ‘Klassen’,  waarin wordt onderzocht hoe klasseverschillen doorwerken in het onderwijs.

Meer zien? Ga dan naar beeldengeluidopschool.nl!
Delen: