Sfeerfoto van De Vooravond
De Vooravond
De Vooravond

Vanaf 30 augustus weer elke werkdag opnpo1

De Vooravond heeft zomerstop, en is 30 augustus weer op de buis!
De Vooravond

Fotograaf Remko de Waal over zijn favoriete foto’s

9 feb 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
170 keer bekeken
RemkodeWaal thumb v2
De Vooravond introduceert een nieuwe rubriek: ‘Het VoorBeeld’ In deze rubriek vragen wij Nederlandse fotografen drie favoriete foto’s uit eigen oeuvre te belichten. Onder welke omstandigheden is de foto gemaakt? Wat is het verhaal achter de foto? En waarom is deze een favoriet van de fotograaf?

In de eerste editie Remko de Waal. Hij is vaste nieuwsfotograaf voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Daarnaast levert hij zakelijke fotografie voor diverse bedrijven en organisaties. Remko is winnaar van diverse prijzen bij de Zilveren Camera en werd onderscheiden met de Jos Van Leeuwen Fotoprijs. Hieronder zijn drie favorieten:

Van der Weijden

vdWeijden-1
“Ik heb de hele zwemtocht van Maarten van der Weijden in 2018 gevolgd voor het ANP. Op den duur kreeg ik in de gaten dat hij misschien weleens kon gaan opgeven. Ik ben richting Dokkum gereden en halverwege bij Birdaard hoorde ik dat hij had opgegeven. Ik was gelukkig in de buurt en was samen met de vaste cameramensen van de NOS als enige bij het moment dat van der Weijden uit het water kwam. De verrimpelde en witte kleur van zijn voeten en handen vielen me meteen op. Het leek me mooi synoniem staan voor de strijd die hij heeft geleverd in de Friese wateren. Zulk soort ingevingen ontstaan spontaan, van tevoren is nieuwsfotografie maar beperkt uit te denken. De omstandigheden zijn altijd anders dus je moet je constant aanpassen aan de situatie.

Deze foto is mij bijgebleven omdat het een foto is die na het maken ervan veel besproken is op social media. Hij ging als het ware ‘’viral’’ omdat mensen verwonderd waren over hoe de voeten van Maarten van der Weijden eruitzagen na het opgeven van zijn zwemtocht. Het is als fotograaf mooi als een door jou gemaakte foto zoveel wordt gedeeld en besproken, uiteindelijk maak ik foto’s om mensen een goed beeld te geven van mooie, bijzondere of nieuwswaardige momenten in Nederland.”

Slachtoffers MH17

MH17-1
“Ook dit is een foto die meteen werd opgepikt en die op de dag van de nationale rouw na de vliegramp met MH17 op alle voorpagina's van de Nederlandse, maar ook een paar buitenlandse, kranten stond. Dat is iets wat niet vaak gebeurt. Toen ik deze foto maakte was ik nog maar een jaar als fulltime fotograaf bezig. De foto werd vervolgens door zoveel mensen opgepikt en ook door velen als een mooie ingetogen foto beschouwd die subtiel het enorme verdriet liet zien. Toen realiseerde ik me de enorme kracht van beeld, en ook de verantwoordelijkheid die je als maker hebt om goed en evenwichtig je werk te doen.

Toen duidelijk werd dat de colonne met slachtoffers van MH17 na aankomst in Eindhoven over de A2 naar Hilversum zou rijden, heb ik een goed viaduct uitgezocht waar ik mooi uitzicht had op een stuk snelweg. Ik was al vroeg op het viaduct aanwezig maar na verloop van tijd verzamelde zich meer mensen, ook met bloemen. Op het moment dat de colonne passeerde begon een man naast mij bloemen te gooien. In een fractie van een seconde dacht ik nog: ‘Nee niet doen, ik ben aan het fotograferen’, om weer een fractie later te bedenken dat dit juist heel erg mooi was en dat dit nou juist de extra laag was die de foto bijzonder zou maken.”

Rutte op Noord-Koreaanse grens

Rutte-1
“Als ANP-fotograaf doe je niet alleen verslag in Nederland maar ga je ook naar het buitenland als daar relevante nieuwsonderwerpen zijn vast te leggen die een Nederlandse invalshoek hebben. Premier Rutte ging op handelsmissie naar Zuid-Korea en ik was als enige fotograaf met de premier mee. Na een aantal dagen in Seoul zou Rutte een kort bezoek brengen aan de zwaarbewaakte grens met het nabijgelegen Noord-Korea. Persoonlijk een enorm bijzondere ervaring. De premier bezocht exact de grens met Noord-Korea en hierdoor bleef het bezoek van de premier ook bij de Noord-Koreanen niet onopgemerkt. Al direct kwamen er militairen naar de grens gelopen om het gehele tafereel te fotograferen, waarbij ook ik door de militairen op de foto ben gezet. Een indrukwekkend moment en een van de meest bijzondere reizen die ik de afgelopen jaren voor het ANP heb mogen maken.”


Ga hier naar de site van Remko.

(Met dank aan het ANP)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

De Vooravond Nieuwsbrief

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA