NPO
Sfeerfoto van De Vooravond

De Vooravond

Vanaf 15 februari 2021 weer elke werkdag om 19:00 opnpo1

Het eerste tv-seizoen van De Vooravond is voorbij, op 15 februari 2021 zijn we weer terug op de buis. Online gaan we door met artikelen, video's en een podcast!
De Vooravond

Drie keer een andere Vincent van Gogh

9 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Kroller
We kennen Vincent van Gogh (1853 - 1890) als een groot kunstenaar, maar niet iedereen weet dat hij ook een fervent briefschrijver was. In de uitzending bespreken Emilie Gordenker en Abdelkader Benali zijn brieven, waarvan een groot aantal te zien is in het Van Gogh Museum, tijdens de tentoonstelling  'Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven.

Van Gogh heeft in zijn leven heel veel schilderijen gemaakt. Doordat hij weinig te besteden had, gebruikte hij zijn doeken soms meerdere keren en schilderde soms gewoon over een echte Van Gogh heen! Hierboven is dankzij röntgenonderzoek te zien hoe in een stilleven achter een vaas met bloemen, een totaal ander werk schuilgaat. 
Hij was zeer gedreven om zijn kunst te verbeteren, een constante zoektocht naar perfectie. Hij keek daarom veel naar het werk van andere schilders zoals Rembrandt en Frans Hals. In zijn zoektocht heeft hij veel andere technieken en stijlen uitgeprobeerd. Hieronder drie werken van Van Gogh die er totaal anders uitzien dan wat je van hem gewend bent.
Sorrow
Sorrow
Sorrow is een tekening uit 1882, twee jaar nadat Van Gogh besloot kunstenaar te worden. De tekening toont de 32-jarige zwangere vrouw, Clasina ("Sien") Maria Hoornik, en wordt beschouwd als een meesterwerk en het hoogtepunt van Van Goghs leerjaren als tekenaar.
Skelet
Kop van een skelet met brandende sigaret
Kop van een skelet met brandende sigaret is een schilderij in olieverf op doek. Het werd geschilderd in januari-februari 1886 in Antwerpen. Van Gogh volgde daar toen lessen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.
Japans
Courtisane (naar Eisen)
Dit schilderij maakte Vincent in Parijs, oktober-november 1887. Hij liet zich inspireren door een prent van de Japanse kunstenaar Kesai Eisen. De prent stond in 1886 op de omslag van het tijdschrift Paris illustré. Vincent kopieerde en vergrootte de Japanse dame met behulp van een raster. Hij gebruikte felle kleuren en sterke contouren, alsof het een houtsnede was.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

De Vooravond Nieuwsbrief