Sfeerfoto van De Vooravond
De Vooravond
De Vooravond

Vanaf 30 augustus weer elke werkdag opnpo1

De Vooravond heeft zomerstop, en is 30 augustus weer op de buis!
De Vooravond

De VoorHoede: Soufiane Elazizi

25 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
Devoorhoede-SOUF
In de online rubriek De VoorHoede spreken we activisten, voorlopers en/of wereldverbeteraars. Waarom doen ze wat ze doen? Waar strijden ze voor? Wat drijft hen? En wat kunnen we van ze leren?

Deze editie: de 22-jarige Soufiane Elazizi of beter bekend als Souf. Vier jaar geleden kreeg hij de diagnose SCA-Type 2, een ziekte die ervoor zorgt dat de communicatie tussen zijn zenuwen en spieren verslechtert. Voor mensen met deze ziekte is de prognose van levensverwachting niet groot. Je kan Souf kennen van zijn deelname aan het programma ‘Je Zal Het Maar Hebben’. Daarnaast werkt hij bij Albert Heijn Valkeniersplein in Breda. Hij staat bekend om zijn optimisme en vrolijkheid en wil met zijn stichting #DoesSouf daarom zo veel mogelijk mensen helpen.

Waarom heb je een stichting opgericht?

Vier jaar geleden heb ik te horen gekregen dat ik een hersenaandoening heb, SCA-Type 2. Mijn zusje, vader en twee ooms zijn aan diezelfde ziekte overleden. Het is een progressieve ziekte, ik ga steeds verder achteruit. Ik heb de stichting opgericht omdat ik mensen wil helpen en mensen gelukkig wil maken. Ik hoop dat ik bij iedereen een glimlach op het gezicht kan brengen.

Je hebt al veel geld opgehaald, maar je focust vooral op het uitgeven van kleine bedragen. Waarom?

Ja, het is echt heel mooi dat we al zoveel geld hebben opgehaald. Ik had niet gedacht dat het zo goed zou lopen. Met kleine bedragen kun je meer mensen gelukkig maken en hoe meer mensen we gelukkig kunnen maken hoe beter. Het geld kan bijvoorbeeld zijn voor schoolreisjes, schoolboeken of een keer een verjaardagscadeau langsbrengen bij iemand in het ziekenhuis. Echt van alles. Het geluk zit meer in de kleine dingen. Geld is helemaal niet belangrijk. Zo sta ik ook zelf in het leven. De kleine dingen brengen een glimlach.

Hoe gaat het met nu eigenlijk met jou?

Ik doe echt nog van alles. Ik werk en ben bezig met de stichting. Ik moet wel veel rusten, heel veel rusten eigenlijk. Maar het gaat redelijk, ik mag niet klagen. Het kan altijd slechter.

Hoe zie je de toekomst van je stichting? En wie blijft straks verantwoordelijk?

André, de supermarktmanager die mij veel bijstaat, blijft verantwoordelijk voor de stichting. Hij heeft nu twee banen eigenlijk, dus hij is er heel druk mee.
En vandaag (25-03) wordt de stichting officieel gestart en kunnen we eindelijk écht mensen gaan helpen.

Wie is voor jou een grote inspiratie?

Voetballers. Ik vond Nouri, voor hij het ongeluk kreeg, een hele goede voetballer. Hij was echt een held van mij. En ik heb laatst ook met Ziyech mogen bellen. Normaal zie je hem alleen op tv of bij Ajax en nu sprak ik hem gewoon, dat was echt heel mooi!

Hoe zit het met jouw bucketlist?

Afgelopen twee jaar heb ik echt mooie dingen mogen doen. Ik heb mogen parachutespringen, duiken, racen, echt van alles. Dus nu is mijn grootste droom nog om zo veel mogelijk anderen te kunnen helpen, misschien wel met hun bucketlist.

Wat wil je mensen meegeven?

Geniet van het leven, geniet vooral van de kleine dingen in het leven. En leef vandaag, want morgen is niet beloofd.

Waar kunnen mensen meer informatie vinden?

Dat kan op www.doessouf.nl. Daar staat alle info over mij, mijn ziekte en de actie.

Meer over:

de voorhoede

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

De Vooravond Nieuwsbrief

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA