De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Boeken uit de Parels van Chabot #4: Reizen

10-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1049 keer bekeken
  •  
PARELS VAN CHABOT THEMA reizen
Tijdens 'De Parels van Chabot' bespreken Bart, Splinter, Maurits en Sebastiaan Chabot het mooiste uit hun boekenkast. Deze week met het thema 'reizen'. Hieronder de titels die zij uitkozen:

Splinter: Toon Tellegen - Misschien wisten zij alles

Splinter nam het dikke boek met de dierenverhalen van Toon Tellegen mee. Het boek is onderhand zo populair geworden als de Bijbel. "Het grappige is, het zijn bijna verhalen die je moet voorgelezen krijgen of je moet het zelf voorlezen. En eigenlijk wordt je dan automatisch verliefd, want het zijn verhalen over de mier of de eekhoorn. En die dieren die maken allerlei dingen mee" aldus Splinter.

Bart: The Young Nick Cave - Boy on Fire / Paul Morley - You Lose Yourself You Reappear: The Many Voices of Bob Dylan

Boy on Fire is een biografie over de jeugd van singer-songwriter Nick Cave in Australië. "Nick Cave is nu zo'n superster geworden dat er nu een boek verschijnt over de jeugd van Nick Cave en het is nog interessant ook!" aldus Bart.

Als één van 's werelds grootste muzikanten, verreikte Bob Dylan de Amerikaanse liedje traditie voor meer dan 50 jaar. Ter ere van Bob Dylan's tachtigste verjaardag en zestig jaar in de muziekindustrie, schreef auteur Paul Morley een inzichtelijke biografie die de vele stemmen van de folk icoon verkent. "Er zijn natuurlijk over hem al honderden biografieën geschreven" verteld Bart "Paul's stijl is niet aan iedereen besteed, maar het is echt geweldig want het inspireert. Hij schrijft grote statements, die dwingen je op na te denken over Bob Dylan."

Maurits: Martin Bril - Het tekort

Het tekort gaat over mensen die tekortschieten, de auteur niet uitgezonderd. Het boek vormt een cocktail van fictie en non-fictie, van literatuur en journalistiek. "Als je één boek zou moeten lezen van zijn (Martin Bril) oeuvre dan zou ik zeggen 'Het tekort'. Daar combineert hij eigenlijk zijn schrijverschap in, een soort staalkaart van zijn schrijverschap. Zowel fictie als non-fictie, zowel journalistiek als literatuur" aldus Maurits.

Sebastiaan: Louis Couperus - Noodlot

Ongewis is waar het gevaar vandaan komt, maar het is onmiskenbaar dat niemand iets heeft te winnen. Zeker niet bij de afloop, die in het werk van Couperus besloten ligt. Noodlot is geen roman noir of thriller, maar een genre-overstijgend meesterstuk, literair tot op het bot. "Couperus is als het ware de dirigent van zijn proza en dat komt in de eerste plaatst door de gestorven komma" verteld Sebastiaan "het is een komen en gaan van bijzinnen, waardoor de zin zelf ook in beweging komt en opbouw en opbouwt tot ie bijna niet meer te houden is. En dan slaat de zin ineens om als een soort grote golf."
Delen: